Dit artikel wordt u aangeboden door onze partner.

State Street Investment Management: Tussen actief en passief met EM small caps

Placeholder 960x540 SSGA.png

Factorstrategieën zijn vrijwel uitgewerkt op de Amerikaanse aandelenmarkt, maar in opkomende markten nog springlevend. Dit biedt kansen voor beleggers die niet puur passief willen beleggen. “Factorpremies en enhanced indexation kunnen extra rendement leveren. Small caps bieden goede kansen, omdat ze meeliften op de groei in opkomende landen,” stelt Altaf Kassam, managing director en Europe Head of Investment Strategy & Research bij State Street Investment Management.

Wie in opkomende markten wil beleggen, kan dat op verschillende manieren doen. Omdat markten vaak nog inefficiënt zijn, wordt echter veelal gekozen voor een actieve beleggingsstrategie. Wie het risico om van de benchmark af te wijken echter niet wil of kan lopen, kan natuurlijk ook kiezen voor indexbeleggen, doorgaans via ETF’s.

Ook State Street Investment Management biedt zulke pure indexstrategieën aan, al plaatst Kassam hierbij wel een kanttekening. “Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat je nooit het indexrendement kunt bereiken. Door zaken als kosten, belastingen en valutarisico’s zul je vrijwel altijd net onder de index presteren. Je moet dus een kleine, stabiele underperformance accepteren.”

Enhanced beleggen of een modelmatige factorstrategie kan dat verschil wegnemen en extra rendement opleveren zonder al te veel afwijking van de index, stelt Kassam. Voor wie niet puur passief wil beleggen, maar ook niet 100% actief, bestaan er interessante mogelijkheden tussen deze twee uitersten.

Een beetje meer risico voor meer rendement

Kassam: “Bij enhanced indexing neem je kleine ‘bets’ weg van de benchmark, op een kwantitatieve, modelmatige manier. Je accepteert dan bijvoorbeeld 50 basispunten tracking error, maar daar staat tegenover dat je de index met meer dan 50 basispunten kunt outperformen.”

Het interessante aan deze aanpak is volgens Kassam de efficiëntie. “Je haalt met een klein beetje risico je kosten eruit, en krijgt uitzicht op extra rendement. Dat potentieel blijft wel beperkt; als je 3 tot 4 procent boven de benchmark wilt zitten, is enhanced niet genoeg. Dan kun je beter kiezen voor factorbeleggen.”
 

Fondsevent 2025
Altaf Kassam spreekt op Fondsevent 2025 over “Kijk verder dan het actief-passief debat: met een multi-strategie benadering halen beleggers meer uit opkomende markten”. Kom op 29 september naar Fondsevent. Meld u hier aan.


Small size en value in EM

Factorbeleggen – ook wel smart beta genoemd – gaat een stap verder dan enhanced indexing. Hierbij worden bewust grotere posities genomen op factoren zoals value, momentum, low volatility of kwaliteit. De strategie is dan overwogen in de aandelen uit de index die het meest aan een bepaalde factor zijn blootgesteld. Dit vergt wel een langetermijnvisie, aldus Kassam. “Bij deze aanpak is de tracking error groter en moeten beleggers rekening houden met periodes van outperformance en underperformance.”

Kassam is overtuigd van de effectiviteit van factoren, juist in opkomende markten. “Er is een brede misvatting dat small size en value als factoren niet meer werken. Maar dat is vooral gebaseerd op onderzoek in de VS. Buiten de Amerikaanse markt merken we dat deze en andere factoren nog springlevend zijn, zeker in opkomende markten.”

Een belangrijke reden daarvoor is de lagere marktefficiëntie. “In opkomende markten is er minder arbitrage, minder analisten, dus meer inefficiëntie. Dat is nog sterker het geval bij small caps. Grote namen als TSMC of Samsung worden al jarenlang net zo goed gevolgd als Microsoft. Maar kleine namen – zeker in China A-shares of kleine bedrijven in India – zijn veel minder gecovered. Om die reden zit daar veel alpha-potentieel,” betoogt Kassam.

Een brede spreiding 

Kassam erkent dat EM small caps meer risico met zich meebrengen. “Maar we spreiden extreem breed, tot over duizenden aandelen. Het is geen geconcentreerde strategie.” Ook de verhandelbaarheid van small caps is volgens hem verbeterd. “Er is nu meer liquiditeit in EM small caps.”

State Street Investment Management kiest in het EM small cap-segment bewust voor een actieve kwantitatieve aanpak. “We gebruiken factoren en modellen om kansen te identificeren, maar er zit ook een fondsbeheerder op die kijkt naar de macro-economische context en afwijkingen doorvoert,” legt Kassam uit. “Het is dus niet puur systematisch. We nemen veel kleine, gecontroleerde posities, zodat het risico beheersbaar blijft.”

Natuurlijke toegangspoort naar groei

De structurele groei in EM blijft volgens Kassam aantrekkelijk, en small caps vormen een toegangspoort tot de groeiverhalen waar beleggers naar op zoek zijn. “Het zijn small caps die je toegang geven tot de binnenlandse groei in opkomende markten. Al die verhalen over de opkomende middenklasse, over digitalisering – die vind je in small caps. Small caps zijn bovendien minder gevoelig voor handelsfricties.”

Daar komt bij dat governance in veel EM-landen snel verbetert. “Meer transparantie, betere integratie met ontwikkelde markten. Dat maakt beleggen aantrekkelijker, al betekent het ook dat de grote bedrijven in EM minder als diversificatie kunnen dienen. Small caps zijn daartoe beter in staat.”

Voor opkomende markten speelt de positie van de dollar een grote rol. Kassam: “Wij verwachten op middellange termijn een daling van de dollar. Die beweging is begonnen, en dat is positief voor EM-aandelen. Op de obligatiemarkt zie je het al: EM local currency bonds hebben een goed jaar achter de rug. Die verzwakking van de dollar komt nu ook aandelen ten goede.”