
Beleggers moeten zich niet laten afschrikken door de dagelijkse stroom negatieve krantenkoppen over opkomende markten. Daardoor overschatten ze de risico’s en missen ze structurele trends die voor veel beleggingskansen zorgen. Dit stelt Tim Erskine-Murray, investment manager bij het Schotse Baillie Gifford. “Wie door de ruis heen kijkt, ontdekt een sterke macro-economische basis en een steeds grotere vijver van kwalitatieve bedrijven.”
Veel beleggers onderschatten door hun focus op kortetermijnrisico de kansen in opkomende markten, stelt Erskine-Murray. “De macro-omgeving voor opkomende landen is echter beter dan veel beleggers denken, zelfs beter dan in ontwikkelde markten.”
Hij noemt daarvoor twee argumenten. Allereerst doordat er minder leverage is: het schuld/bbp niveau is de helft lager dan in ontwikkelde markten. Ten tweede wijst hij op de omvang en diepte van de kapitaalmarkten. In 1994 telden opkomende markten zo’n 1000 beursgenoteerde bedrijven tegen 3.700 in ontwikkelde economieën. Inmiddels is de verhouding ruim 3.600 op 2.900.
Brede keuze aan uitstekende bedrijven
Erskine-Murray: “Emerging markets zijn nu minstens zo groot en gevarieerd als de ontwikkelde markten. Vroeger had je de keuze uit een paar banken of een oliemaatschappij, nu zijn er e-commerceplatforms, digitale banken en eigen merken zoals Samsung en BYD. Veel EM-bedrijven concurreren op wereldschaal.”
Erskine-Murray’s advies aan beleggers: verruim je blikveld tot het jaar 2050 en je ziet landen in transitie, waarin demografie, innovatie en technologie samenkomen in een indrukwekkende groeipad. “Natuurlijk zijn er geopolitieke risico’s, maar juist in een volatiele wereld wil je geografisch goed gespreid zijn. Die spreiding krijg je met opkomende landen.”
Fondsevent 2025
Tim Erskine-Murray spreekt op Fondsevent 2025 over “ Opkomende markten in 2050: structurele veranderingen die de groei blijvend aanjagen”. Kom op 29 september naar Fondsevent. Meld u hier aan.
Trend: meer wederzijdse handel
Een van de opvallendste positieve trends is de sterke toename van handel tussen opkomende markten onderling. “Denk aan het Chinese BYD, dat autofabrieken opzet in Thailand en Brazilië. Of Koreaanse defensiebedrijven die leveren aan Polen. Turkije dat drones exporteert naar Indonesië.” Die verschuiving maakt lokale bedrijven minder afhankelijk van Westerse vraag, en daarmee aantrekkelijker voor beleggers.
Een groeiend deel van deze handel vindt plaats in lokale valuta. “China betaalt olie uit Rusland in renminbi, India doet dat in roepies. De dollar is nog dominant, maar het belang neemt af. Dat is belangrijk, want handel in de eigen lokale munt betekent voor bedrijven in opkomende markten minder valutarisico en meer stabiliteit.”
Lokale kampioenen voor een groeiende middenklasse
Misschien wel het meest onderbelicht is de kracht van de binnenlandse markten. Tegen 2030 zal de middenklasse in opkomende landen een meervoud zijn van die in ontwikkelde markten. Die consumenten zullen in toenemende mate voor lokale merken kiezen. “Lokale kampioenen die hun bevolking beter kennen dan multinationals, profiteren van die enorme aanwas aan consumenten,” zegt Erskine-Murray.
Als voorbeeld noemt hij de Chinese koffieketen Luckin Coffee. China is van oorsprong een theeland, maar het koffieverbruik groeit snel. “Alles gaat er via mobiel, dus ze verzamelen enorm veel data over klantvoorkeuren. In Brazilië zien we Natura, een cosmeticabedrijf dat duurzaam werkt met ingrediënten uit het Amazonegebied – én het eerste bedrijf met het duurzame B-Corp label op de beurs in 2014.”
Ook financiële dienstverlening biedt kansen. “In Vietnam heeft 69% van de bevolking geen bankrekening, in de Filipijnen 66%, in Mexico 50%. Bank Rakyat in Indonesië pakt dat aan met microkredieten via drijvende banken en zelfs een eigen satelliet”, aldus Erskine-Murray.
AI en de energietransitie
Opkomende landen profiteren sterk van de opkomst van AI. Veel van de benodigde hardware wordt geproduceerd in deze landen. Denk aan geavanceerde logic chips van TSMC in Taiwan en high-performance geheugenmodules voor AI-accelerators van SK Hynix in Zuid-Korea. “Zonder deze bedrijven is er geen AI-infrastructuur”, stelt Erskine-Murray. Ook op het gebied van AI-software halen opkomende markten het Westen snel in. “DeepSeek uit China loopt qua performance niet veel achter bij ChatGPT, maar doet het tegen een fractie van de kosten.”
De energietransitie zit te springen om grondstoffen als lithium, koper en nikkel. Opkomende markten zijn belangrijke leveranciers. Erskine-Murray: “We hebben een positie in SQM in Chili, een van de grootste lithiumproducenten ter wereld. Hoewel de prijs van lithium nu laag is, verwachten we op termijn een herstel. Het is een klassiek voorbeeld van de kapitaalcyclus: te veel aanbod, dan afname van investeringen, gevolgd door krapte.”
Ook koper wordt belangrijker. “Wij beleggen daarom bijvoorbeeld in First Quantum Minerals. Veel beleggers onderschatten hoeveel infrastructuur er nodig is om de energiedoelen te halen.”
Goede vooruitzichten
Veel institutionele beleggers aarzelen vanwege de risico’s. Volgens Erskine-Murray is er echter juist verassend veel stabiliteit. “Bij verkiezingen in India, Mexico, Taiwan en Indonesië was er nauwelijks onrust. De economische fundamenten zijn goed. Zelfs EM-obligaties doen het de laatste jaren beter dan die van ontwikkelde landen.”
Baillie Gifford legt de focus op bedrijven met een stevig concurrentievoordeel en lange termijn groeipotentieel. “Wij kijken vijf jaar vooruit. We stellen ons daarbij niet alleen de vraag ‘wat kan er misgaan?’, maar juist: ‘wat kan goed gaan?’ Dat geeft ruimte om kansen te zien die anderen missen.”