Deze content is gemaakt in opdracht van onze partner

Specialisten Dutch Sport Tech Fund spelen Champions League met investeringen in de sporttechnologiemarkt

Specialisten Dutch Sport Tech Fund spelen op Champions League met investeringen in de sporttechnologiemarkt

In een tijd waarin technologie de sportwereld verandert, heeft Dutch Sport Tech Fund (DSTF) zijn plaats ingenomen als toonaangevende durfinvesteerder in de sporttechnologiemarkt. Het fonds heeft een niche gevonden die volgens Teun de Nooijer, CCO van DSTF en voormalig recordinternational, lucratief is voor beleggers. Ondanks uitdagende omstandigheden in Private Equity en Venture Capital in 2023, heeft DSTF zijn doelstellingen weten te behalen: 30 procent Return On Investment (ROI) en een portfolio van veertien bedrijven.

DSTF investeert in start-ups en scale-ups die zich richten op sporttechnologieën. 
Denk bijvoorbeeld aan Scorito, een platform voor het organiseren van sportpoules tijdens grote evenementen zoals het EK. En Scala Sport, een applicatie gericht op het verbinden van tennisliefhebbers over de hele wereld. “Tennissers wereldwijd kunnen matchen met andere spelers van hetzelfde niveau en daartegen tennissen zonder lid te zijn van een vereniging”, zegt De Nooijer. “Inmiddels zijn er contracten gesloten met de Amerikaanse en Engelse tennisbonden - de voornaamste wereldwijd. De kans dat nu ook andere landen aan boord komen is heel groot.”

Het fonds heeft een duidelijke strategie ontwikkeld om het kaf van het koren te scheiden. “Onze specialisten spelen Champions League in het due-diligenceproces,” zegt De Nooijer. “Het is een soort drietrapsraket. Vanuit verschillende commissies wordt er naar een bedrijf gekeken.” Het Innovation Committee en Investment Committee beoordelen in eerste instantie een bedrijf op onder meer het businessmodel en de schaalbaarheid van het bedrijf. Er wordt verder een technisch, financieel en juridisch onderzoek gedaan.

Wanneer een bedrijf door het uitgebreide due-diligenceproces is, gaat DSTF erin investeren. Verder focust het fonds zich op verschillende pijlers, zoals human performance en fan engagement. DSTF investeert in bedrijven die innovatieve oplossingen hebben binnen deze gebieden.

Teun

Op dit moment zijn het vooral sportliefhebbers die investeren in DSTF, maar De Nooijer ziet ook kansen voor andere beleggers. “Investeren in technologie is populair, en sporttechnologie hoort daar ook bij.” De wereldwijde markt voor sporttechnologie groeit snel, met een verwachte jaarlijkse groeisnelheid van 20,8 procent van 2023 tot 2030. Verklaring hiervoor is onder meer betrokkenheid van het publiek, entertainmentactiviteiten en de digitale transformatie van stadions.

Het succes van DSTF wordt ook bevestigd in het rendement. Terwijl de wereld van Private Equity en Venture Capital in 2023 uitdagend was, heeft DSTF stand weten te houden en loopt nu zelfs voorop in zijn doelstellingen voor het jaar. Zo wil DSTF in 2024 zijn portfolio met zes tot acht nieuwe investeringen (en één exit) uitbreiden naar twintig bedrijven. Met een steeds groeiende interesse van investeerders en een stijgende koers, lijkt de toekomst rooskleurig voor het fonds.

Volgens De Nooijer zijn er veel overeenkomsten tussen topsport en ondernemerschap. “Om te bereiken wat je wilt bereiken, moet je meer doen dan de rest. Ik heb twintig jaar tophockey mogen doen en heb daar alles voor gedaan en alles voor gelaten. En bij goed ondernemerschap geldt dat ook.”

Mark Snijders, voormalig profvoetballer met een passie voor technologie, is de oprichter van Dutch Sport Tech Fund. Na jarenlang te hebben gevoetbald bij AZ en in Engeland, en het afronden van twee studies, ontdekte hij een lacune in de markt. Er was namelijk in Europa en Nederland geen fonds dat zich specifiek richtte op de opkomende markt van sporttechnologie. Dit inzicht leidde tot de oprichting van DSTF, met als doel om innovatieve bedrijven in dit domein te ondersteunen.

In dit drieluik schrijft Investment Officer een reeks artikelen over de markt van sporttechnologie. In het volgende artikel leggen we uit waarom Dutch Sport Tech Fund een uitzondering op de regel is in de wereld van Venture Capital, waarin de meeste startups falen. 

DSTF