Dit artikel wordt u aangeboden door onze partner.

Aegon AM: Capital call leningen op radar van institutionele beleggers

Placeholder 960x540 Koekkoek, Jules Aegon AM.png
Jules Koekkoek, Senior Investment Manager Fund Finance

Capital call financiering, kortlopende werkkapitaalleningen aan private markets fondsen, wint sterk aan populariteit bij professionele beleggers. “Het rendement, de korte looptijd en het lage risico, maakt deze categorie een aantrekkelijke nieuwe asset class,” vertelt Jules Koekkoek, Senior Investment Manager Fund Finance bij Aegon Asset Management. “Als een van de pioniers hebben we de markt de afgelopen jaren snel zien groeien.

Capital call financiering betreft kortlopende financiering aan private markets fondsen. Het is een vorm van werkkapitaalfinanciering die een fonds in staat stelt om snel te schakelen om nieuwe beleggingen te kunnen doen, terwijl de participanten in het fonds op een later moment hun kapitaal storten. Deze financiering creëert operationele efficiëntie voor zowel de manager als de participanten in het fonds.

De leningen aan het fonds hebben doorgaans een erg laag risico omdat de capital commitments van de participanten in het fonds onderpand zijn voor de leningverstrekker. De participanten storten op een later moment hun gecommitteerde kapitaal en daarmee kan de lening worden afgelost.

“Je loopt dus niet direct risico op de beleggingen in de fondsportefeuille, maar op de participanten in het fonds,” legt Koekkoek uit. “Die participanten, ook wel Limited Partners genoemd, zijn vaak solide partijen met een sterke kredietwaardigheid, zoals pensioenfondsen of verzekeraars.”

Een markt van 800 miljard dollar

De groei van private markets – naar een omvang van ruim $8 biljoen – gaat samen met een toenemende vraag naar capital call financiering. De markt voor capital call financiering heeft inmiddels een omvang van meer dan $800 miljard bereikt en zal naar verwachting verder blijven groeien. 

Banken zijn echter minder scheutig met kapitaal, mede door strengere kapitaaleisen. “De behoefte van private equity voor financiering is daarmee harder gegroeid dan wat banken kunnen leveren,” zegt Koekkoek. “Dit biedt ruimte voor institutionele partijen om te participeren als leningverstrekker.”

Rendement

Deze beleggers worden aangetrokken door het aantrekkelijke risicorendementsprofiel gecombineerd met de hoge liquiditeit. Koekkoek: “De looptijd van de leningen ligt tussen de drie en twaalf maanden, zodat beleggers snel hun geld terugkrijgen. Daarbij is het risicoprofiel van capital call financiering doorgaans erg laag; de meeste leningen hebben een A- of AA-rating. Het rendement is stabiel en bedraagt Euribor plus gemiddeld 200 basispunten, wat een stuk hoger is dan bedrijfsobligaties met een vergelijkbaar risicoprofiel.”

Het aantrekkelijke rendement kan verklaard worden door de operationele intensiviteit van de kortlopende leningen en de specialistische documentatie. Dit betekent dat de markt nog steeds gedomineerd wordt door banken die vanwege kapitaaleisen een bepaald rendement verwachten.
 

Fondsevent 2025
Bas Kragten spreekt op Fondsevent 2025 over “Capital Call Financing: een snel opkomende categorie in alternative credit met een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel”. Kom op 29 september naar Fondsevent. Meld u hier aan.


Beperkte risico’s

De markt voor capital call faciliteiten is erg omvangrijk en bestaat reeds decennia. Historische kredietverliezen zijn verwaarloosbaar laag. Het belangrijkste risico bij capital call leningen is dat de participanten hun capital commitments aan het fonds niet nakomen. Dat gebeurt echter zelden, stelt Koekkoek. “Ten eerste gaat het om kredietwaardige partijen, die zich juridisch hebben gecommitteerd. Ten tweede is er doorgaans al eerder kapitaal verstrekt, waardoor het fonds een aanzienlijke financiële waarde aan beleggingen heeft. Die waarde is voor de participant in het fonds een sterke economische prikkel om de capital commitments na te komen.”

Lage correlatie met andere beleggingen

De markt kenmerkt zich door een lage correlatie met publieke markten en andere beleggingen. Het risico is immers gekoppeld aan de capital commitments van de investeerders in het fonds en niet aan marktgerelateerde variabelen of de economische cyclus. Dat biedt diversificatievoordelen voor een vastrentende portefeuille. Koekkoek: “Het is een asset class die niet zo gevoelig is voor marktomstandigheden. Daarnaast draagt het floating rate karakter van de leningen bij aan een lage volatiliteit.” 

Aegon AM heeft een voorkeur voor private equity buy-outfondsen van ervaren managers. “We kiezen bovendien fondsmanagers met een sterk trackrecord, die meerdere fondsen hebben uitstaan. Die reputatie trekt ook een goede kwaliteit aan participanten.”    

 

Ten slotte heeft Aegon AM voor deze asset class een eigen ESG-methodologie ontwikkeld. Zowel de fondsmanagers, als de onderliggende fondsportefeuille moeten voldoen aan ESG-criteria. 

Expertise en een sterk trackrecord

Sinds 2018 heeft het fund finance team van Aegon AM meer dan €4 miljard geïnvesteerd in ruim honderd transacties, zonder kredietverliezen of ratingverlagingen. “Het team bestaat uit portfoliomanagers in Europa en de VS, ondersteund door experts in private equity, leveraged finance en  research”, aldus Koekkoek.

Naast capital call financiering is het team ook actief in NAV-financiering. Dit is een andere vorm van financiering voor private markets fondsen, waarbij de beleggingen (de Net Asset Value) van het fonds het onderpand zijn. Deze financiering is populair bij fondsen die later in hun levenscyclus zijn en waarbij de manager additionele investeringen wil doen zonder nieuw geld op te hoeven halen bij de participanten. Koekkoek: “Dit type leningen kent een iets hoger risico, maar ook een hoger rendementspotentieel.” 

De grootste marktomvang en de belangrijkste groei bij institutionele beleggers vind je  echter in het segment van capital call financiering, stelt Koekkoek. “De verwachting is dat die groei aanhoudt. Het risico-rendementsprofiel, de korte looptijd en de lage correlatie met andere markten vallen erg in de smaak bij institutionele beleggers.”