Beleggingstrends

Beleggers en valuta-specialisten verdeeld over comeback euro

Euro- en dollar-biljetten

De euro zag een twintigjarig dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar in 2022. Nu de inhaalslag van de ECB ten opzichte van de Federal Reserve is ingezet, rekenen beleggers  op een come-back van de Europese munt. Valuta-specialisten zijn echter verdeeld.

Ongekende inflatieniveaus stuurden centrale banken vorig jaar richting ongekende renteverhogingen, met de Federal Reserve voorop. De voorsprong in rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank duwde de euro in 2022 voor het eerst in twintig jaar beneden de dollar. Een pijnlijke draai om de oren van beleggers met blootstelling naar de Europese munt.

Nu de markt begint in te zetten op een Fed-pivot, en de Europese Centrale bank aangeeft nog ‘lang niet klaar te zijn’ met het verhogen van de rente, lijkt het einde van de euromalaise voorbij. De euro herstelde van een 2022-dieptepunt van 0.95358 dollar, en sloot het jaar af op 1.06994 dollar. De euro verloor uiteindelijk  van 6,1 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De euro ten opzichte van de dollar in 2022. Bron: Yahoo Finance

Volgens Societe Generale SA-strateeg Kit Juckes, is de dollar-verkoop ‘vooral gegenereerd door een gevoel van optimisme dat de wereld aan het genezen is’, aldus de Juckes in een notitie naar klanten. De stijging van de euro wijst verder op het vertrouwen van beleggers in het herstellend vermogen van de eurozone nu de energiecrisis vooralsnog lijkt mee te vallen. Valutastrategen gaan echter nog niet helemaal mee in dat optimisme.

Uit een enquête van Bank of America Global Research blijkt dat een recordaantal fondsbeheerders de dollar overgewaardeerd vindt. ‘Inflatie, de Amerikaanse dollar en Fed-hawkishness zullen allemaal een piek bereiken in de eerste helft van 2023’, aldus de bank. Peilingen van Reuters onder 66 valutastrategen in December suggereerden echter dat de dollar zijn huidige niveau ongeveer een jaar zal behouden.

Volgens het persbureau verwachten veel valuta-strategen dat het strakker worden van het monetaire beleid van wereldwijde centrale banken de groei zal schaden en de veiligehaven-aantrekkingskracht van de dollar opnieuw zal versterken.

Amerikaanse banenmarkt blijft ‘halsstarrig krap’

Volgens Thomas De Caluwé, valuta-analist bij Argentex, begint het er langzaam goed uit te zien voor de euro, maar hij waarschuwt, evenals Juckes, voor een belangrijke factor die roet in het eten zou kunnen gooien voor het euro-dollar herstel: een Amerikaanse economische recessie.

Het verloop van valutakoersen staat in nauw verband met inflatieniveaus. In alle Westerse economieën daalde de inflatie gedurende het laatste kwartaal van 2022. Daarmee lijkt het ingeslagen pad van de Fed en de ECB effectief te zijn. Vooral in Amerika was het effect duidelijk merkbaar: de prijsdruk afnam tot 7,1 procent in november, het laagste punt van het jaar. De dalende inflatie leidt voorlopig tot het einde van de sterke dollar en stuurt de euro richting een opmerkelijk herstel.

De Caluwé van Argentex is voorzichtig optimistisch, maar stelt dat de banenmarkt ‘halsstarrig krap’ blijft, wat opwaartse druk zet op salarissen. ‘Analisten verwachten dat de gemiddelde uurlonen met 5 procent zijn toegenomen in de maand december, wat uiteraard niet rijmt met de inflatiedoelstelling van 2 procent’, zegt de analist.

‘Wat de Fed commissieleden hier exact over denken, krijgen we mogelijk woensdag te weten. Dan worden namelijk de notulen van de vorige vergadering vrijgegeven. Deze geven mogelijk meer duiding over wat voor impact de afnemende prijsdruk zal hebben op het toekomstige beleid. Als het zich blijft doorzetten, zal de focus van de markt zich waarschijnlijk beginnen te richten op renteverlagingen, en zal de vraag “wanneer en met hoe veel” de voornaamste dollar-drijver worden.’

ECB pas halverwege met renteverhogingen

Ondertussen neemt ook de prijsdruk in de Eurozone duidelijk af. De Caluwé verwacht dat de data over december een inflatiepercentage zal aantonen van minder dan 10 procent. Dat zou voor het eerst zijn sinds oktober.

‘Dit neemt niet weg dat de prijsdruk voor bepaalde individuele eurolanden (zoals Italië en Duitsland) op een alarmerend hoog peil ligt. Werkloosheidscijfers en exportdata uit Duitsland geven deze week een inkijk in de gezondheid van Europa’s grootste economie’, zegt De Caluwé.

Opvallend vindt hij dat hoewel de Europese Centrale Bank het hele jaar 2022 predikte dat de rente niet hoger zou klimmen dan zo’n 2,5 procent vanwege verslechterende economische vooruitzichten, de bank op het laatste moment toch harder lijkt te verstrakken.

ECB-president Christine Lagarde gaf in haar laatste speech van het jaar aan dat de ECB achterligt op de Fed, ‘en dat er nog heel wat in te halen valt’, zelfs al zou dit betekenen dat de rente verhoogd moet blijven worden gedurende een recessie, zegt De Caluwé. Klaas Knot liet journalisten van de Financial Times vorige week weten dat de ECB denkt dat het nog maar net de helft van zijn verstrakkingscyclus heeft bereikt en dat het nog een “long game” wordt voordat de inflatie beteugeld zal zijn.

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: