Beleggingstrends

‘Aandelen zijn nu een verloren zaak, vertrouw deze rally niet’

Jerome Powell

Terwijl rentes op de obligatiemarkt ongeremd stijgen, zit de aandelenmarkt mogelijk in een dead-cat-bounce, oftewel een “sucker-rally”. Specialisten vertrouwen de rally niet en verklaren aandelen ‘een verloren zaak’.

Zelfs een dode kat stuitert als hij van een voldoende grote hoogte valt. Dat gebeurt volgens strategen nu ook met de aandelenmarkt. De recente stijgingen geven blijk van een “sucker-rally”, zegt Peter Toogood, CIO van Embark Group, in gesprek met de Amerikaanse zender CNBC.

Hij verwacht een terugval van Amerikaanse aandelen, nu de S&P500 14 procent hoger staat dan het dieptepunt in oktober. De index koerst inmiddels al een maand net boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde van 3,940 punten, een belangrijke technische indicator.

Nooit in de geschiedenis werden er nieuwe dieptepunten bereikt nadat de index een maand boven het gemiddelde koerste, maar de macrocijfers wijzen volgens Sri Kumar, oprichter van Sri-Kumar Global Strategies, wel degelijk op een aankomende correctie.

Iedereen die gelooft dat de huidige rally duidt op een veerkrachtige economie, moet de aandelenmarkten van oktober 2007 nog eens bestuderen, zegt Kumar, die aandelen op dit moment als ‘een verloren zaak’ beschouwt.

De S&P 500 bereikte op 9 oktober 2007 een all-time high toen de index sloot op 1.565,15. Vijf maanden later stond de S&P 500 meer dan 50 procent lager door wat later bekend kwam te staan als de Great Recession. Datzelfde kan nu weer gebeuren, zegt Kumar.

Omgekeerde rentecurve

Volgens hem zijn de omgekeerde rentecurves veel betrouwbaardere indicatoren voor de daadwerkelijke staat van de economie. Een omkering van de rentecurve wordt vaak binnen 12 tot 18 maanden gevolgd door een recessie.

Een logisch, maar belangrijk gevolg van een geïnverteerde rentecurve is de rem op commerciële leningen van banken, vertelt Kumar. ‘Commerciële banken lenen op de korte markt, en lenen dat geld vervolgens voor de lange termijn uit aan consumenten. Als banken meer moeten betalen voor hun leningen dan de consumenten die ze bedienen, is er geen stimulans meer om leningen uit te schrijven.’

Zowel de ECB als de Fed ontwaren al strengere normen voor leningen aan bedrijven en gezinnen door commerciële banken, en een verminderde vraag. Dat remt de economie, volgens Kumar, harder dan dat aandelenmarkten inprijzen.

Powell

Ondertussen is de opmars van de obligatierente nog in volle gang. Terwijl het voor 6 maanden uitlenen van geld aan de Amerikaanse treasury al 5,2 procent oplevert, verdedigde Fed-voorzitter Jerome Powell gisteren nieuwe, snelle renteverhogingen tegenover de Amerikaanse Senaat. De economie toont volgens Powell te weinig tekenen van vertraging om de rente te laten schommelen tussen de huidige 4,5 procent tot 4,75 procent.

Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Senator Warren van Massachusetts vindt dat Powel met ‘mensenlevens speelt’, als hij de rente langer hoog houdt.

‘De geschiedenis laat duidelijk zien dat de Fed een vreselijk slechte reputatie heeft waar het aankomt op het in toom houden van de werkloosheidsstijgingen, als gevolg van hogere rente’, zei Warren, die Powel oproept om zijn beleid zelf maar uit te leggen aan de 2 miljoen Amerikanen die mogelijk hun baan verliezen.

Voor beleggers daarentegen hoeft de stijgende rente helemaal niet problematisch te zijn, zegt Kumar. ‘Er vallen nu aandelenrendementen te behalen op de obligatiemarkt tegen een verwaarloosbaar risico.’  Volgens data van onderzoeksbureau Refinitiv is het rendementsverschil tussen de S&P500 en staatsobligaties sinds 2004 niet meer zo klein geweest.

60/40 portefeuille maakt comeback

Eind februari leverde de S&P 500  een winstrendement van 5,41 procent, terwijl het rendement op de benchmark Amerikaanse 10-jaars obligatie gisteren steeg naar 3,96 procent. Het winstrendement - het omgekeerde van de koers/winstverhouding - is een maatstaf voor de winstgevendheid van een bedrijf in verhouding tot de aandelenkoers en kan worden gebruikt om aandelen te vergelijken met andere beleggingsmogelijkheden, zoals obligaties. Het verschil van 1,47 procentpunten is volgens Refinitiv het laagste rendement dat aandelen in bijna twee decennia ten opzichte van obligaties hebben opgeleverd.

Volgens Luc Aben van Van Lanschot Kempen roepen aandelenhandelaren het negatieve commentaar op aandelenmarkten gedeeltelijk over zichzelf af. ‘Als op woensdag de voorzitter van de Atlanta-Fed zegt dat de rente nog veel hoger moet en daar lang zal blijven, reageren beleggers ontgoocheld. Als diezelfde Fed-bestuurder de dag erna zijn uitspraken nuanceert door te stellen dat deze zomer een pauze kan worden ingelast in het optrekken van de rente, gaan aandelen meteen weer omhoog’, schreef hij eerder deze week in een marktcommentaar.

De ‘proof van de inflatoire pudding zit hem echter in de eating’, zei Aben. Met name in de dienstensector moet de prijsdruk volgens hem systematisch naar beneden, voordat we ‘enig zicht kunnen krijgen op het einde van steeds strenger monetaire beleid’.

Zolang dat niet het geval is, dreigen aandelenmarkten dezelfde fout te maken als in de zomer van 2022, aldus de econoom. Toen liepen koersen op, omdat beleggers het verdere opwaartse rentepad niet serieus genoeg namen. ‘Kortom, toch nog maar even voorzichtig blijven.’

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: