Beleggingstrends

‘Draai de 60/40 portefeuille om en vul hem met bedrijfsobligaties’

handelsvloer

Beleggers schroeven in hoog tempo de blootstelling naar bedrijfsobligaties op nu de rente stijgt, en de yields pieken. ‘Europese beleggers doen er zelfs verstandig aan hun 60/40 portefeuille om te bouwen tot een 40/60 portefeuille in aanloop naar 2023.’

Dat stelt Olivier de Berranger, CIO van de Parijse boutique La Financière de l'Echiquier (LFDE). Terwijl de Europese economie steeds dichter bij een recessie komt, en de zorgen toenemen over wanbetalingen op bedrijfsschulden, heeft de Berranger zijn zinnen gezet op Europese bedrijfsobligaties, en hij is niet de enige.

Beleggers die risico niet schuwen, waaronder grote hedge fondsen zoals Elliott Management, Caygan Capital en CQS, denken dat de Europese kredietmarkt te ver is gedaald in verhouding tot het risico van wanbetaling, met name de markt voor hoogrentende bedrijfsobligaties. ‘Velen beginnen hun holdings op te bouwen’, zo meldt de Financial Times.

Europese bedrijfsobligaties raken in zwang

Europese bedrijfsobligaties werden dit jaar net als andere beleggingscategorieen hard afgestraft. De Euro Stoxx 50 Corporate Bond Index, die blootstelling biedt aan de meest liquide en hoogwaardige bedrijfsobligaties uit de eurozone, staat ook na de laatste rally nog steeds ruim 10 procent lager dan een jaar geleden.

De Bloomberg Pan-European High Yield Total Return Index, met daarin de minder kredietwaardige hoogrentende bedrijfsobligaties daalde ruim 11 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Door de oplopende rente dalen de koersen van reeds uitgegeven obligaties. Vervolgens stijgen de rendementen - de yield - op nieuw uit te geven obligaties, totdat beleggers weer massaal hun posities innemen, zoals deze maand op de Europese high yield markt.  ICE BofA High-Yield Index Effective Yield

Kredietwaardige bedrijfsobligaties in zwang

Olivier de BerrangerVolgens de Berranger ‘plaveide 2022 de weg voor een beleggingsomgeving waarbij de Europese belegger zonder al te veel risico te nemen, 4 procent yield kan krijgen van kredietwaardige bedrijven met een uiterst gezonde balans’, aldus de CIO, die Investment Officer vorige week te woord stond in zijn kantoor in Parijs.

Spreads op kredietwaardige bedrijfsobligaties in euro’s schommelen momenteel rond de 225 basispunten. Het dieptepunt in de corona-pandemie was een spread van 250 basispunten. Een kwantitatieve analyse van vermogensbeheerder LGIM, die teruggaat tot 2006, laat zien dat op deze niveaus, Europese bedrijfsobligaties over iedere periode van 36 maanden meer positief rendement lieten zien dan Duitse staatsobligaties: gemiddeld meer dan 4 procent.

Als voorbeeld van een interessante belegging noemt De Berranger de Duitse autoproducent BMW, die op dit moment 4 procent biedt op 5-jarige leningen. ‘Ook de Duitse fabrikant van auto-onderdelen ZF (met kredietwaardering BB+) is een pareltje. De obligatie die afloopt in mei 2028, levert vandaag 7 procent op en medio oktober meer dan 8,75 procent’, vertelt de Berranger.

Verder heeft LFDE haar pijlen gericht op de Europese financiële industrie, dat voor een groot deel het Europese investment grade universum uitmaakt, en er volgens de CIO zeer goed voor staat.

Met uitzondering van misschien Credit Suisse en Deutsche bank, ‘zien zowel de aandelen als de obligaties van Europese banken er aantrekkelijk uit. Het enige waar zij zich zorgen over hoeven te maken is de extra belasting die ze volgend jaar gaan betalen over de toegenomen winsten’, vertelt de Berranger. Voor wat betreft high yield is het instapmoment volgens hem zelfs nog duidelijker.

High yield

Het instapmoment toont zich volgens de CIO duidelijk in de zogenaamde cross-over spreads. Dat is het verschil tussen de iTraxx European Crossover index - die de kosten meet van het verzekeren van blootstelling aan een mandje van 50 Europese bedrijven met de laagste kredietwaardigheid - en het zogenaamde “risicovrije rendement”; de rente op bijna risicoloze vastrentende waarden zoals Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van drie maanden.

De spread schommelde begin deze week rond de 600 basispunten, voorbij het hoogtepunt in maart 2020. ‘Als je 600 bp meer verdient dan de risk-free rate, die nu op 2,5 procent ligt, dan heb je nu een high yield portefeuille die ongeveer 8 procent biedt’, vertelt de Berranger.

‘Beleggers in Europese hoogrentende bedrijfsobligaties zullen bij de huidige spreads pas geld gaan verliezen als meer dan de helft van de vijftig bedrijven in de index binnen vijf jaar failliet gaat. Dat is nog nooit voorgekomen, zelfs niet in 2008 en in 1929.’ vertelt de Berranger.

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: