Beleggen

Deze 10 marktrapporten werden massaal gelezen in 2022

Grey swan, door sweetness6 via Flickr

In een jaar waarin oorlog uitbrak in Oekraïne, de S&P 500 ongeveer 20 procent van zijn waarde verloor, de Amerikaanse Federal Reserve zeven keer de rente verhoogde en het wereldwijde inflatiecijfer piekte, zochten beleggers richting bij marktrapporten over bubbels, grijze zwanen en beleggen in nichemarkten.

Dat blijkt uit een overzicht van de marktrapporten die het meest zijn gedownload in 2022. Daarmee verlegden beleggers hun aandacht van de thema’s China en crypto, die een jaar eerder de boventoon voerden in de favoriete marktrapporten.

Private markten

Het rapport dat het meest is gedownload dit jaar, is de private markten outlook voor 2022 van BlackRock. De asset manager voorspelde erin dat private markten dit jaar zouden profiteren van megatrends, zeker de fondsen waaraan dit jaar kapitaal zou worden toegezegd. Tot die trends rekende BlackRock onder meer de omarming van technologie, de groei van de gezondheidssector, decarbonisatie en veranderende leefstijlpatronen.

Dat beleggers zeker in het begin van het jaar volop keken naar de mogelijkheden van tech, blijkt ook uit het grote aantal downloads van een rapport over global tech van Janus Henderson. De verschuiving naar Internet 3.0, elektrificatie en de behoefte aan een nieuwe, koolstofarme infrastructuur zouden de belangrijkste seculiere thema’s zijn die de exponentiële groei van de technologiesector aandrijven, aldus Janus Henderson in het rapport dat begin dit jaar verscheen. 

Het populairste rapport van een Nederlandse asset manager komt van Actiam, waarin het waterstof als kansrijke groeimarkt voor beleggers betitelde. ‘De omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en waterkracht houdt o.a. in dat onze energiebronnen voor een veel groter deel uit elektriciteit gaan bestaan dan nu het geval is. Waterstofgas is zowel om te zetten in elektriciteit als warmte en wordt bovendien met behulp van elektriciteit opgewekt’, aldus Actiam in januari. ‘Institutionele beleggers spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de waterstofsector in de komende decennia.’

Zeepbel-extravaganza

Op nummer 4 staat een marktvisie waarin AllianceBernstein tien redenen uiteenzet om belegd te blijven in aandelen, op 5 een rapport van GMO met de veelzeggende titel Let The Wild Rumpus Begin. Jeremy Grantham, die al jaren stelt dat er sprake is van zeer grote zeepbellen die op enig moment zullen knappen, spreekt in het rapport over ‘de eerste Amerikaanse zeepbel extravaganza’, met bellen in huisvesting, aandelen, obligaties en grondstoffen.

‘Momenteel zitten we in de VS in de vierde superbubbel van de laatste honderd jaar’, schreef Grantham eind januari. ‘Eerdere aandelen-superbubbels hadden een reeks duidelijke kenmerken die afzonderlijk zeldzaam zijn en gezamenlijk uniek voor deze gebeurtenissen. Deze gemeenschappelijke kenmerken hebben zich al voorgedaan in deze cyclus. De checklist voor een superbubbel is nu compleet en de woeste uitbarsting kan elk moment beginnen.’

Grijze zwanen

Op de nummers 6 tot en met 10 staan rapporten over de vooruitzichten voor vastgoed in 2022, ESG-regulering, en de grote draai van de Federal Reserve in 2022. Tot slot nog aandacht voor de hekkensluiter van de top 10, namelijk een rapport over de grijze zwanen die dit jaar zouden teisteren volgens State Street Global Advisors. De asset manager noemde in het rapport onder meer het scenario dat cryptoregulering zou zorgen voor spill-over risico’s, dat centrale banken achter de curve zouden aanlopen, dat de olieprijs naar 150 dollar per vat zou stijgen en dat de stablecoin mainstream zou worden. 

‘De markt kan de waarschijnlijkheid ervan buiten beschouwing laten, maar elk scenario heeft het potentieel om de markten wezenlijk te veranderen’, aldus State Street GA over deze “grijze zwanen”. ‘Wij raden beleggers aan dat beleggers regelmatig evalueren of ze voldoende beschermd zijn tegen staartrisico’s.’

  1. 2022 Private Markets Outlook - BlackRock/iShares
  2. Global tech: driven by strength of secular themes in the real world and beyond - Janus Henderson
  3. Waterstof: Kansrijke groeimarkt voor beleggers - Actiam
  4. 10 Reasons to Stay Invested in Equities - AllianceBernstein
  5. Let The Wild Rumpus Begin - GMO
  6. Visie op asset allocatie - Februari 2022 - Kempen Capital Management
  7. Key predictions for real estate markets in 2022 - UBS Asset Management 
  8. The ESG regulation race is on - Schroders
  9. Weekly commentary: 2022’s big change: Fed hikes rates - BlackRock/iShares 
  10. Emerging markets’ year to forget: why there is more to it than meets the eye - Schroders en Five Grey Swans That Could Disrupt Markets in 2022 - State Street Global Advisors
IO Marktrapporten is een service voor de betalende abonnees van Investment Officer. De dienst geeft toegang tot de database met bijna 13.000 rapporten van  meer dan 70 asset managers. Dagelijks wordt vroeg in de ochtend in een aparte e-mail een overzicht toegestuurd van nieuwe researchrapporten, de Morning Call, verstuurd naar een kleine 8.000 ontvangers. Bent u wel abonnee, maar ontvangt u nog geen Morning Call? Dit kunt u aanpassen op uw profielpagina bij de nieuwsbriefinstellingen.