Beleggingstrends

“Wall Street-Einstein”: nieuwe beleggers zijn ‘crazy gangsters’

Peter Tuchman, NYSE

Hij is de meest gefotografeerde handelaar van de New York Stock Exchange, ook wel de “Einstein of Wall-Street” genoemd op Instagram. In een gesprek met Investment Officer vertelt veteraan Peter Tuchman over dé game changer in zijn vak: de nieuwe generatie beleggers.

‘Die gasten zijn bijna niet te temmen’, vertelt Tuchman (foto) op de handelsvloer van de NYSE. De 65-jarige Wall Street-veteraan, heeft tijdens zijn carrière van vier decennia veel zien veranderen, ‘maar de grootste verandering’ zegt Tuchman, ‘is de komst van een nieuwe generatie beleggers die de pandemie heeft gebaard’.

“Verliesporno”Peter Tuchman

Het netwerk van pijpleidingen voor papieren orders dat boven de hoofden van de 500 overgebleven handelaren hangt, is een stille getuige van wat ooit de drukste handelsvloer ter wereld was. Tot de komst van elektronische handelssystemen, bestierden maar liefst 5.000 brokers dagelijks de open outcry-handelsvloer van de NYSE. Die tijd is voorbij, allang voorbij.

Computers maakten handel gemakkelijk voor professionals. Apps maken handel gemakkelijk voor iedereen, vertelt Tuchman. In 2020 kwamen tientallen miljoenen nieuwe beleggers de markt op via zogenaamde Free Trading Apps.

‘Jan met de Pet - en telefoon - kan nu zonder problemen in financiële producten handelen, en gigantische risico’s’ nemen, vertelt Tuchman. ‘Dat doen ze dus ook. Er bestaat zelfs zoiets als “loss porn”: de verheerlijking van enorme verliezen op socialmediaplatformen zoals Reddit. Sommige retailbeleggers vertellen me lachend dat ze een ton hebben verloren’, zegt hij al ijsberend, turend op zijn iPad met bied- en laatkoersen.

De nieuwe, risicovollere belegger werd eerder door Deloitte al getypeerd als ‘een ander ras’, omdat zijn gedragingen hem ‘aan de andere kant van het spectrum plaatsen dan de traditionele, op advies beluste klanten’. Tuchman, een geboren New Yorker, spreekt over ‘crazy gangsters’.

Wandelend naar zijn bureau, voorzien van een aantal computerschermen en een vijftal mascottes- miniatuurversies van Tuchman zelf - vertelt hij verder.

De toekomstige klanten van institutionele beleggers

‘25-jarige beleggers van nu handelen totaal anders dan vroeger’, zegt Tuchman. ‘Kijk naar de handel in aandelen als Gamestop of AMC. Ik was live op Instagram tijdens de piek van de AMC-gekte. Jonge, losgeslagen handelaren kochten het aandeel voor drie dollar. Niet veel later handelde het aandeel op bijna zestig dollar. Ik smeekte mensen om het aandeel te verkopen, maar ik werd voor oude gek uitgemaakt. De rest is geschiedenis.’ De koers van AMC schommelt ondertussen al maanden rond de vijf dollar.

‘Dit worden de toekomstige klanten van institutionele beleggers. Ze denken nu nog allemaal dat ze het zelf kunnen, en zitten vol met “piss and vinegar”, zegt Tuchman, refererend naar John Steinbeck’s roman. Het onrecht van de sterkste, die met de uitdrukking een groep onstuimige mannen bedoelde, ‘maar straks niet meer’.

Van die miljoenen nieuwe beleggers, die nu ‘wel houden van wat marktagressie’, zal volgens Tuchman een groot aantal een significant deel van zijn geld overdragen aan professionele beleggers.

‘Het is niet leuk om geld te verliezen, zeker niet als je een gezin hebt. Risico betekent op je 25ste iets totaal anders dan op je 40ste, maar zeker is dat de jongeren van nu bereid zijn véél grotere risico’s te nemen dan eerdere generaties.’

De slotbel rinkelt. Wall Street sluit licht positief af, na lang in het rood te hebben gekoerst.

Wall Street

‘Een “slechte” markt bestaat niet’

‘Ik heb persoonlijk niks tegen op de ontwikkeling an sich’, vertelt Tuchman. Hij vind het ‘democratiseren van aandelenhandel’ zelfs een goede beweging, maar ze moeten wel ‘snappen hoe het spelletje werkt’.

Tuchman, onvermoeibaar, zelfs na het sluiten van de markt, besteedt veel van zijn vrije tijd aan het overbrengen van technische analyse en andere beleggingswijsheden aan jonge handelaren. Op social media noemt hij zichzelf “The Einstein of Wall Street”. Zijn Instagramaccount heeft 160.000 volgers.

‘Opeens staan er allemaal mensen midden op de dansvloer die voorheen nooit werden uitgenodigd voor het feestje. Die moeten de huisregels uitgelegd krijgen’, zegt Tuchman. ‘Je wil niet dat een nieuwe gast twaalf tequila drinkt, om zich vervolgens slecht te voelen en zich te beklagen over de sfeer en de uitnodiging.’

Luister niet naar “uncle Henry”

Gevraagd naar de grootste fout die jonge beleggers maken, antwoordt Tuchman dat er maar weinig mensen zijn die begrijpen dat er geen slechte markt bestaat. ‘Je kunt geld verdienen aan ‘stijgende én dalende markten’, zegt hij.

‘Wie begrijpt hoe trading werkt, kan nu goede zaken doen. Mensen die niet handelen op basis van hoop, “Fear Of Missing Out” (FOMO) en wat ‘uncle Henry of het internet aanbeveelt’, kunnen nu volgens Tuchman bakken met geld verdienen. ‘Volatiliteit is een cadeautje.’

Inmiddels is het kwart over vier en alle market makers hebben de handelsvloer verlaten. Een Italiaanse journalist doet nog een laatste TV-verslag van de kalme beursdag. Hekkensluiter Tuchman speelde quitte. Of hij er ooit mee zal stoppen? ‘Forget about it! Dit is de mooiste plek ter wereld.’