Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: wijzen grondstofprijzen op recessie?

Jeroen Blokland

De prijs van olie is sinds eind juni gestegen met 30 procent, terwijl de bredere Bloomberg Commodity Index sinds eind juni bijna 10 procent is gestegen. Moeten we dit opvatten als een signaal dat er geen recessie op komst is?

De prijs van Brent-olie steeg is tot bijna 95 Amerikaanse dollar gestegen, nadat Rusland, maar vooral Saudi-Arabië, zijn productiebeperkingen verlengde. Saudi-Arabië houdt vast aan de productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag, in ieder geval tot het einde van het jaar. 

Commodityprijzen in aanloop naar recessies

Een recessiesignaal? Helaas niet! Onderstaande grafiek laat het prijsverloop van grondstoffen zien in de aanloop naar recessies. We meten de verandering in de Bloomberg Commodity Index tot 260 dagen, ofwel een jaar, vóór alle Amerikaanse recessies zoals gedefinieerd door NBER vanaf 1970.

1

Uit de grafiek komt duidelijk naar voren dat grondstoffenprijzen doorgaans NIET zakken in aanloop naar een recessie. Hoewel sommige grondstoffen meer als financiële assets worden gezien, onderstrepen de data dat de vraag naar grondstoffen aan het einde van de economische cyclus vaak hoog is, waardoor de prijzen overeind blijven.

De enige uitzondering is de recessie van 1981, maar de data loopt deels door de data van de recessie van 1980. Wanneer je deze twee kort op elkaar volgende recessies bij elkaar optelt – de grondstoffenprijzen stegen hard op weg naar de recessie van 1980 – zou je ook hier op een positief prijspatroon uitkomen.

2

Om een en ander een beetje samen te vatten toont de tweede grafiek de gelijkgewogen gemiddelde prijsontwikkeling van de Bloomberg Commodity Index voor alle acht recessies sinds 1970. De conclusie is simpel: per saldo stijgen de grondstoffenprijzen in het jaar voorafgaand aan de recessie.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.