Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: huizen onbetaalbaar?

Jeroen Blokland

De hypotheekrentes en huizenprijzen schieten wereldwijd omhoog. Dat is geen goed nieuws voor de betaalbaarheid van huizen.

Onderstaande grafiek laat de relatie zien tussen de eenjaarsverandering in de Amerikaanse dertig jaar hypotheekrente en de eenjaarsverandering in the ‘Housing Affordability Index'.

Grofweg verklaart de verandering in de hypotheekrente zo’n 40 procent van de verandering in de betaalbaarheid van een koopwoning in de Verenigde Staten. 

Tabel 1

De volgende grafiek laat de relatie zien tussen de eenjaarsverandering van de gemiddelde huizenprijs in de VS en wederom de eenjaarsverandering van de Housing Affordability Index.

Het zal geen verrassing zijn dat ook de huizenprijzen een aanzienlijk deel van de betaalbaarheid verklaren. Hogere huizenprijzen gaan gepaard met een daling van de betaalbaarheid, en vice versa.

Tabel 2

Als we de hypotheekrente en gemiddelde huizenprijs samenvoegen, dan verklaren ze ongeveer tweederde van de veranderingen in de betaalbaarheid van een Amerikaans woonhuis.

Met een ongekend sterke stijging van de dertig jaar hypotheekrente over het afgelopen jaar van bijna 2,5 procent en een huizenprijsstijging van bijna 20 procent laat het zich eenvoudig raden wat er met de betaalbaarheid van een woonhuis gebeurt.

Recessie

De daling van de betaalbaarheid van een koopwoning in Amerika, maar ook in de meeste andere landen, valt samen met een scherpe daling van de koopkracht van consumenten als gevolg van de hoogste inflatie in veertig jaar.

Nu de economie ook nog begint af te zwakken, neemt de kans op een consument-geleide recessie toe. Consumenten wereldwijd worden van alle kanten in hun portemonnee geraakt. En ook al zijn aandelenmarkten en andere risicovolle beleggingen de laatste weken in waarde gedaald, ze prijzen nog altijd een beperkte recessiekans in. Dat lijkt mij onder meer op basis van bovenstaande niet helemaal juist.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt iedere donderdag op Investment Officer. Dit keer eenmalig op vrijdag.