Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: van uitstel komt geen afstel

Ik ben geïntrigeerd en -toegegeven- verrast door de robuustheid van de Amerikaanse consumentenbestedingen. Ik weet dat de loongroei heel fors is geweest, maar de inflatie was nog veel hoger. Ik begrijp dat zo ongeveer iedereen in de VS een baan heeft (of twee, of drie), maar die kunnen niet opwegen tegen de hogere lasten.

De Covid-stimuleringsmaatregelen waren ongekend, waardoor Joe Sixpack – die overigens niet echt bestaat, maar dat is een ander verhaal – over een gigantische berg geld kon beschikken om hem door de tijd van lockdowns en hoge inflatie heen te helpen. De onderstaande grafiek van Tørsten Slok van Apollo Global Management met de ontwikkeling van de excess savings is dan ook wat die robuustheid verklaart.

Maar zoals de grafiek laat zien, lijkt er nu dan toch eindelijk een einde te komen aan die berg gratis spaargeld. En dat betekent dat vanaf nu de impact van de scherpe stijging van de rente zichtbaar moet worden.

Grafiek van de week

Zo is de 30-jaars hypotheekrente in de VS gestegen tot 7,6 procent. Begin 2022 lag deze nog meer dan vier procentpunten lager. Toegegeven, niet iedereen krijgt deze rente meteen voor de kiezen, zeker niet nu iedereen lekker in zijn huis blijft zitten, wat tot dalende prijzen leidt. Maar elke Amerikaan die wel moet herfinancieren, en dat worden er met de tijd steeds meer, is de klos.

Tel daar nog bij op dat de rente op creditcards met zo ongeveer 50 procent is gestegen in de afgelopen jaren tot 21 procent. Zoals bekend houden Amerikanen – en trouwens ook steeds meer Europeanen – ervan om hun shopping sprees met geleend geld te betalen. En vergeet ook de torenhoge rentes op auto- en studentenleningen niet.

Voor mij geldt dus dat uitstel geen afstel betekent. Het is een vrijwel onmogelijke taak voor de Fed om een zachte landing te orkestreren zonder de rentes op korte termijn te verlagen. En verwacht ook weinig hulp van de Amerikaanse overheid, waar de rentekosten de pan uitrijzen. Nee, als het minder gaat, is de consument op zichzelf aangewezen, zonder snoepjes van ‘Uncle Sam’.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.