Jeroen Blokland
Column
Marktvisies · Opinie

Grafiek van de week: hebben groeiaandelen hun glans verloren?

Jeroen Blokland

Jarenlang hebben Amerikaanse technologie-aandelen de rest van de markt verslagen. En niet zo’n beetje ook. Die trend werd nog eens versterkt door de Covid-crisis die de waardering van groei-aandelen tot ongekende hoogstes – hoger nog dan tijdens de ‘dot.com’ bubble – opstuwde. 

Die torenhoge waardering was houdbaar zolang de winstgroei van die Amerikaanse groei-aandelen superieur bleef. Maar tenminste voor de korte termijn lijkt hier een einde aan te komen. En dat is niet alleen op basis van de tegenvallende cijfers van Amazon.

Groei 1

Dit jaar ligt de gerealiseerde winstgroei van Amerikaanse technologiebedrijven onder die van de rest van de markt. En zeker heeft dat voor een deel te maken met de sterke winstgroei van olie- en grondstoffenbedrijven. Maar dat neemt niet weg dat de winstgroei van techbedrijven bijna altijd boven het marktgemiddelde ligt.

Onderstaande grafiek wijst ook op de tanende winst-superioriteit van Amerikaanse techbedrijven. De winst van alle Nasdaq-bedrijven uitgedrukt als het percentage van de winst van alle S&P 500 Index bedrijven, neemt snel af. 

Groei 2

Connecting the dots

De verwachte winstgroei van de Amerikaanse beurs ligt momenteel op 10 procent, exact gelijk aan de verwachte winstgroei van aandelen wereldwijd. En ook dit komt maar zelden voor. Vrijwel altijd verwachten beleggers meer winstgroei vanuit Amerika. 

Toch zijn Amerikaanse aandelen nog altijd een stuk duurder dan aandelen in andere delen van de wereld. Maar nu die winst-superioriteit voorlopig verdwenen lijkt, roept dit de vraag op in hoeverre dit nog te billijken is. Vanwege langetermijntrends als internet of things, AI, big data, cybersecurity, en de green revolution, zou je mogen veronderstellen van wel. 

Maar om geen Cathie Wood te worden, houd ik het erop, dat sterk gestegen rentes en minder indrukwekkende winstgroei de vooruitzichten toch wat minder uitbundig maken.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt iedere donderdag op Investment Officer.