Column
Opinie

Grafiek van de week: arbeidsmarktgrafiek om in de gaten te houden 

De arbeidsmarkt van de Verenigde Staten blijft opmerkelijke kracht vertonen, ondanks een cumulatieve renteverhoging van 5,0 procentpunten door de Federal Reserve.

Een greep uit de lange lijst van recente Amerikaanse arbeidsmarktcijfers die sterker waren dan verwacht. De Amerikaanse economie creëerde in mei 339.000 banen, een indrukwekkende 144.000 meer dan verwacht en bovendien de grootste toename sinds januari. Daarnaast werd de banengroei van de vorige twee maanden aanzienlijk naar boven bijgesteld. In totaal ging de banencreatie, die toch al bijzonder goed was, daardoor met nog eens 93.000 in maart en april omhoog.

Daarnaast kwamen de initiële werkloosheidsaanvragen de afgelopen weken lager uit dan verwacht. Hoewel het 4-weeks gemiddelde van eerste werkloosheidsaanvragen een paar weken opliep – waarmee de kentering op de Amerikaanse arbeidsmarkt leek te worden aangekondigd - draaide de trend vervolgens 180 graden om in de laatste twee weken.

LoonGROEI

Tot slot, volgens de Atlanta Wage Growth Tracker blijven de lonen in de VS in een indrukwekkend tempo stijgen. Hoewel de dalende inflatie de loongroei in de komende maanden zal matigen, gebeurt dit vanaf een nog altijd bijzonder straf tempo.

Echter, niet alles is rozengeur en manenschijn op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Er beginnen hier en daar enkele haarscheurtjes te verschijnen. En de onderstaande grafiek is in dit kader één van de belangrijke die ik in de gaten houd.

Grafiek

De grafiek toont de jaar-op-jaar verandering in doorlopende werkloosheidsaanvragen. En die verandering is in de voorbije maanden flink gestegen. En zoals uit de grafiek naar voren komt, is de jaarverandering van de doorlopende werkloosheidsaanvragen nu zodanig dat we die eigenlijk alleen tegenkomen in de aanloop naar een Amerikaanse recessie.  

Recessie op komst?

Nu zijn, vergelijkbaar met de eerste werkloosheidsaanvragen, ook de doorlopende aanvragen in de laatste weken weer gedaald.  Het is dus misschien nog net iets te vroeg om de volgende recessie al aan te kondigen. Desondanks is het een cruciale grafiek om in de gaten te houden en ook eentje die weer een ‘this time is different’ vereist om een recessie zonder meer uit te sluiten.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.