Beleggingstrends

‘Wees voorzichtig met wat u wenst als het gaat om Fed-pivots’

Handelaar, Wall Street

De yield curve heeft deze maand waarschijnlijk zijn meest geïnverteerde stand bereikt. Wat daarvan de gevolgen zijn voor de S&P500, de Amerikaanse hoofdgraadmeter, is doorgaans minder leuk voor aandelenbeleggers.

Op 8 maart bereikte de spread tussen de 10-jaars en 2-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties een niveau van -1,09 procent. Dat was de diepste inversie van de rentecurve sinds september 1981. Sindsdien is de spread in recordsnelheid teruggelopen naar-0.47 procent, nadat handelaren hun verwachtingen voor verdere renteverhogingen in dit jaar schrapten.

De tweejaarsrente daalde zelfs zo sterk dat deze voor het eerst sinds september 2023 kortstondig zelfs onder de 30-jaarsrente zakte.

Yield Curve Inversion PeaksHoewel omkeringen van de rentecurve een perfecte staat van dienst hebben bij het voorspellen van een recessie, zijn de signalen over wat de uitwerking ervan is op kapitaalmarkten ‘frustrerend verschillend’, schrijft Jurrien Timmer, de Nederlandse global macro strateeg bij Fidelity, op zijn Twitterpagina. Het keerpunt biedt echter houvast.

‘Nu de curve waarschijnlijk zijn meest geïnverteerde stand heeft bereikt, hebben we wat meer duidelijkheid over wat er daarna zou kunnen gebeuren.’ Timmer plotte de procentuele verandering in de S&P500 na piekinversies in de onderstaande grafiek.