Events

‘In het Witte Huis wordt de champagne nu ontkurkt’ 

Cees van Lotringen, Raymond Mens

De Democratische president Joe Biden is de morele winnaar van de midterms, de tussentijdse verkiezingen in aanloop naar de presidentsverkiezingen van november 2024. De gebruikelijke verliezen die een zittende president lijdt bij de midterms is fors lager dan historisch-gezien in de regel het geval is.

Dat vertelde Raymond Mens (foto rechts), politicoloog en Amerika-deskundige, woensdag in een toelichting op de uitslag van de midterms.  Mens gaf zijn analyse in het IO Talks Cafe, een nieuw initiatief van Investment Officer, waar in aanwezigheid van experts op divers terreinen en beleggingsexperts wordt gesproken over actuele themas.

 

Mens analyseerde de (voorlopige) uitslag van deze tussentijdse verkiezingen in aanloop naar de presidentsverkiezingen van november 2024. De Republikeinen deden het minder goed dan verwacht en dat werd toch ook voormalig president Trump wel verweten. Weliswaar is de meerderheid van het Huis van Afgevaardigden behaald, maar in de belangrijke Senaat is dat nog niet het geval.

De uitslag is namelijk nog niet helemaal zeker. Noch de Republikeinse- noch de Democratische kandidaat behaalde meer dan 50 procent van de stemmen. Daardoor moeten kiezers op 6 december in Georgia opnieuw naar de stembus. Pas dan zal duidelijk worden wie in de Senaat de meerderheid heeft: Democraten of Republikeinen.  

In een tweede podcast, deze middag werd gesproken over de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de financiële markten. Aan dat gesprek namen Simon Wiersma, strateeg van het Investment Office van ING deel en Sandor Steverink, rente-, inflatie- en obligatiespecialist die een achtergrond heeft bij gerenommeerde asset managers.  Het tweetal vindt het op dit moment belangrijker wat de Amerikaanse centrale bank, Fed, doet, dan wie het in het Witte Huis voor het zeggen heeft. 

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: