Industrie · Asset managers · Institutioneel · Transfers

Een unieke transfer: van voedselbank naar fondshuis

Jorg Sunderman, Actiam

Als je niet beter zou weten, dan is dit de meest opmerkelijke transfer in de beleggingsdienstverlening van de afgelopen tien jaar: een medewerker van de voedselbank in Den Haag die deze week aan de slag is gegaan als chief operating officer en plaatsvervangend CEO van Actiam, de asset manager die is overgenomen door de in Rotterdam gevestigde Cardano Group.

Om eerlijk te zijn, houd de auteur van dit stuk u een beetje voor de gek: de overstap van een voedselbank naar een asset manager is opmerkelijk, maar niet onmogelijk. Want 'de medewerker' in kwestie is Jorg Sunderman (foto), die zijn sporen in de asset management wereld ruimschoots heeft verdiend. 

Pakweg 20 jaar werkte hij voor het nabijgelegen Robeco, waar hij een groot aantal rollen en functies heeft gehad. Zo was hij betrokken bij het product management van het Rotterdamse fondshuis en gaf hij leiding aan de afdeling marktonderzoek. Vervolgens vertrok hij naar Azië waar hij aan de slag ging voor Canara Robeco Asset Management in India. Daaropvolgend werd hij als managing director actief voor Robeco in Hong Kong. 

Begin 2020 keerde hij om privé-redenen met zijn gezin terug naar Nederland en vroeg hij zich af wat een goede vervolgstap zou zijn, zo vertelt hij bij de bekendmaking van zijn nieuwe functie aan Fondsnieuws. 

3 miljoen kilo voedsel 'gered' 

'Ik ben altijd maatschappelijk betrokken geweest. Zo was ik indertijd in India met sociaal werk actief, was ik voorzitter van de India Netherlands Business Association en heb ik in China ook lobbywerk gedaan om voor Nederland RQFII quota te krijgen om Nederlandse investeerders direct te kunnen laten beleggen in de lokale Chinese aandelenmarkt.'

'Toen ik terugkwam in Nederland en dacht hoe ik mijn sabbatical kon invullen, stelde ik vast dat veel mensen in dit land niet kunnen rond komen. Hoe kon ik me daar voor inzetten? Ik dacht aan iets met schuldhulpverlening. Ik wilde in ieder geval iets doen dat zo concreet mogelijk was. De financiële sector staat toch vaak op afstand, bekijkt alles vanuit een global perspectief. Toen besloot ik voedsel te gaan brengen naar mensen die het nodig hebben.' 

Sunderman ging aan de slag voor de voedselbank in Haaglanden, waar men er in slaagde om te voorkomen dat 3 miljoen kilo voedsel verspild zou worden. Daarentegen werd het voedsel uitgedeeld aan de mensen die het nodig hebben. De organisatie draait volledig op vrijwilligers. Niemand krijgt iets betaald. Sunderman stak de armen uit de mouwen en zag met eigen ogen hoe de grote ontwikkelingen waar beleggers in hun 'global view' naar kijken de mensen die aan de schaduwzijde van het leven verblijven ook echt midscheeps raken. 

'Neem de hoge energieprijzen. Veel huishoudens kunnen dat echt niet betalen en zetten eenvoudigweg de verwarming uit', vertelt Sunderman. Om energiearmoede tegen te gaan begon organisatie 'Stek' een actie om klanten van de voedselbank te ondersteunen  door bevoorrechte inwoners van Den Haag te vragen om de financiële steun die de overheid geeft ten aanzien van de hogere energieprijzen te storten op de bankrekening van Stek, dan wordt daar extra voedsel voor gekocht voor klanten van de voedselbank om in de kosten tegemoet te komen.

‘Een hele gave functie’

Afgelopen maanden toen de overnamestrijd om Actiam in de finale kwam, werd Sunderman door Cardano benaderd of hij de chief operating officer van de asset managementtak wilde worden. Sunderman spreekt van 'een hele gave functie', omdat Cardano en Actiam zeer complementair zijn.

'Er is binnen de twee organisaties sprake van veel positieve energie. Actiam is al duurzaam, heeft een goed track record en heeft voor de markt interessante strategieën op het terrein van impact beleggen, micro finance etc. En aan de andere kant is er Cardano, dat duurzaamheid en maatschappelijke impact in de genen heeft en een breed netwerk onderhoudt in de pensioenwereld. Bovendien hebben ze toegang tot het Verenigd Koninkrijk.'

Sunderman is nog maar enkele dagen aan boord, en wil daarom niet in detail ingaan op de plannen die men bij Cardano heeft. Hij zegt in ieder geval zowel in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, alsook in de institutionele- en in de wholesale wereld veel kansen te zien voor de combinatie. Bij de overname van Actiam is in ieder geval afgesproken dat Cardano middels een strategisch partnership betrokken blijft bij Athora Netherlands, de verzekeraar die Actiam verkocht heeft. 

'Ik wil "grounded" blijven' 

Rest de vraag of Jorg Sunderman met zijn benoeming tot COO bij Actiam zijn werkzaamheden voor de voedselbank in Haaglanden stopt. 'Néé hoor, daar blijf ik actief. De financiële sector leeft in een bubbel, en daarom heb ik altijd "grounded" willen blijven. Ik vind die balans belangrijk en daarom blijf ik met een portefeuille innovatie en fondsenwerving actief voor de voedselbank.'

'Als ik voor mezelf spreek, dan vind ik die combinatie heel krachtig. Het sluit aan bij duurzaamheid, bij impact en engagement, dat we bij zowel Cardano als Actiam heel belangrijk vinden. Dat we met de voedselbank in staat zijn geweest om voedselverspilling ter hoogte van 3 miljoen kilo tegen te gaan maakt dit vrijwilligerswerk voor mij heel tastbaar en belangrijk.' 

Meer achtergronden op Fondsnieuws: