Transfers

De meest opmerkelijke transfers van 2022

Draaideur, foto door nost4riel via Flickr

2022 was het jaar van de grote ommezwaai. Grootse gebeurtenissen in de wereld zorgden voor reflectie, ook in de financiële industrie. Kopstukken wisselden van werkgever, of zeiden de sector (voorlopig) gedag.

Gert van de Paal bijvoorbeeld, het “duurzaam geweten” van Rabobank, schreef over zijn vertrek dat hij nu in een levensfase was gekomen waarin hij de ‘bakens nog eens kon verzetten’. Dat hij op zoek wilde naar een nieuwe balans tussen werk en alle andere dingen die het leven mooi en waardevol maken.

Jorik van den BosEn Jorik van de Bos (foto), die na 22 jaar het beleggingsvak gedag zei, omschreef het als ‘minder met getallen, meer met mensen’ doen. ‘De afgelopen periode miste ik bij nieuwe investment cases de energie die ik eerder wél had’, zei hij in januari in gesprek met Investment Officer over zijn vertrek als hoofd van het dividend-team bij Van Lanschot Kempen. ‘Ik ben daardoor goed gaan nadenken: Wie ben ik, wat kan ik behalve dividendbeleggen en wat wil ik? Op die eerste twee vragen wil ik voor mezelf een duidelijker antwoord vinden, op de laatste vraag had ik wél een antwoord: ik wil de komende periode minder met cijfers, meer met mensen. Best een dingetje voor een econometrist.’

Reflectie klonk ook bij Arnold Gast, over zijn besluit om bij Sustainalytics aan de slag te gaan. ‘Ik was toe aan iets nieuws en merkte dat ik steeds meer richting ESG bewoog en minder gaf om beleggen. Het is gewoon zowel voor de wereld als voor mijn carrière tijd om echt in te zetten op duurzaamheid.’

Tom Loonen vond het dit voorjaar ‘tijd voor verandering’, zoals hij het zelf omschreef. Hij vertrok als directeur private banking bij InsingerGilissen, waar hij laatstelijk verantwoordelijk was voor de onboarding van klanten. Loonen besloot zich te gaan richten op financiële integriteit als VU-hoogleraar en zijn rol als raad (plv.) aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam en lid van de Tuchtrecht Banken verder in te vullen. 

Daarnaast wilde Loonen zich meer op de wwft gaan richten, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, en ook op compliance, customer due dilligence en financial crime. Terugkijkend zegt hij dat hij die carriereswitch eerder had moeten maken. In het kielzog van Loonen vertrok bij InsingerGilissen ook directielid Paul Balk en een beleggingsteam onder leiding van Pim Baljet. Dat team maakte een overstap naar Ten Cate & Cie.  

Kees VerbaasKees Verbaas (foto) volgde zijn hart dit jaar, door te kiezen voor een terugkeer naar het actief beleggen via een overstap van Altis Investment Management naar Robeco. Waar hij bij Altis CIO was, is hij bij Robeco sinds september hoofd aandelen. Een job die hij altijd al in het vizier had, aldus Verbaas destijds. 

NN IP

Een veelgehoorde werkgever in de Transfer-rubriek was dit jaar NN IP. Kopstukken Maureen Schlejen en Marjolein van Dongen namen afscheid van de club, terwijl de overname door Goldman Sachs Asset Management ook zorgde voor wisselingen bínnen de firma.

Maureen SchlejenMaureen Schlejen (foto) liet in mei weten dat ze zou overstappen naar Cardano Group, dat eerder Actiam had ingelijfd. Schlejen is daar inmiddels chief commercial officer en partner, waarmee ze verantwoordelijk is voor de bundeling van de krachten van beide organisaties in een vernieuwde klantpropositie voor Nederlandse institutionele beleggers. Bij NN IP bouwde ze eerder al met succes het fiduciaire en institutionele klantenbestand uit.

Vlak na Schlejen, kondigde Marjolein van Dongen haar vertrek aan. Zij was bij NN IP als hoofd wholesale en affiliate clients ondermeer betrokken bij retailplatform Fit Vermogen. Van Dongen koos voor een terugkeer naar haar oud-werkgever Amundi, waar ze hoofd retail distribution & wealth is geworden voor Nederland. In die rol werkt ze weer samen met Gert-Jan Verhagen, die landenmanager is en net als Van Dongen een verleden heeft bij Van Lanschot Bankiers. 

In juli maakte Goldman Sachs Asset Management, dat sinds begin dit jaar officieel de eigenaar is van NN Investment Partners, een aantal aanpassingen bekend in de top van het Haagse fondshuis. Valentijn van Nieuwenhuijzen, eerder chief investment officer van NN IP, werd benoemd tot global head of sustainability for public investing. Hester Borrie, eerder chief client officer van NN IP, kreeg een nieuwe rol als co-hoofd van de Emea institutional client business. Satish Bapat, die de laatste jaren leiding gaf aan NN IP, kreeg een functie als chief operating officer van GSAM Emea. 

ING

Katja KokEen mooie stap was ook zeker die van Katja Kok (foto), die sinds november directeur is van de private bank van ING. Met haar 25-jarige ervaring is Kok de aangewezen persoon om de Nederlandse private bank te helpen aan verdere groei, aldus ING destijds in een interne verklaring. 

Haar aanstelling bij ING betekende voor Kok een vertrek bij Van Lanschot Kempen, waar zij vier jaar leiding gaf aan het vermogensbeheerbedrijf van de bank in Zwitserland. Eerder vervulde ze andere leidinggevende functies bij Van Lanschot Bankiers. Terwijl Kok de leiding nam bij ING Private Bank, ging haar voorganger Leon Wijnands - die van 2020 tot 2022 hoofd private banking & wealth management was - aan de slag als hoofd sustainability bij ING.

Willem SchramadeTenslotte nog aandacht voor het besluit van Willem Schramade (foto), om na een periode van anderhalf jaar als zelfstandig adviseur, weer in loondienst te gaan. Schroders klopte bij hem aan, voor een rol als Head of Sustainability Client Advisory. ‘Dan kun je dus verschil maken bij veel meer pensioenfondsen. Bovendien beschikt een vermogensbeheerder over een indrukwekkende data-machine op duurzaamheidsgebied, waarmee je (...) duurzaamheid kunt uitdrukken in waarde’, aldus Schramade in zijn afscheidscolumn. ‘Wat ook meespeelde in mijn overweging: weer in teamverband opereren, want met elkaar maak je meer verschil dan alleen.’ Schramade werkte eerder bij onder meer NN Investment Partners. 

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: