Events

Countdown Fondsevent: wereldorde als mindfuck

Cartoon: Xi en Poetin

De 15e editie van het Fondsevent, het grootste kennis- en netwerkevent voor beleggingsprofessionals, dat komende maandag plaatsvindt, kun je typeren als een mindfuck. Het zal bij de deelnemers gedachten oproepen aan het gelijknamige tv-programma van Victor Mids - maar toch zal het nèt even anders zijn. Maar dat de nieuwe wereld de oude wereld(orde) niet meer is, zal u na afloop van deze dag wel duidelijk zijn.

In het plenaire ochtendprogramma gaat moderator Rens de Jong op zoek naar die nieuwe wereldorde, dat het thema van deze 15e editie is. Hij doet dat in gesprek met twee zwaargewichten, die hun sporen in de wereld van geopolitiek, Navo en de Europese Unie ruimschoots hebben verdiend.

De éen is politicoloog en bestseller-auteur Jonathan Holslag, en de ander is Ed Kronenburg. Hij was secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, kabinetschef van De Hoop Scheffer toen deze secretaris-generaal bij de Navo was en hij is ambassadeur in ondermeer China geweest. Zowel de Belg Holslag als de Nederlander Kronenburg zijn zeer goed geïnformeerd over de antichambres van de macht in Europa en daarbuiten.

Holslag en Kronenburg zullen in hun bijdragen ingaan op de oorlog in Oekraïne en de problemen van de ‘grote operatie’ die Putin (cartoon: The Economist) aan den lijve ondervindt, en die hem nu heeft aangezet tot de mobilisatie van 300.000 reservisten en dreigingen met nucleaire wapens. 

Verder zal worden besproken hoe je die oorlog in de context van de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China moet zien, hoe strategisch-sterk de machthebbers in China wel niet zijn en waar die geslepenheid uit blijkt. Tevens komt de vraag aan de orde hoe de Europese Unie het initiatief na een lange periode van ‘woorden, maar geen daden’ kan terugwinnen. 

In deze ochtendsessie zijn er ook bijdragen van ondermeer Ellen Verbeek, die ruim 30 jaar woonachtig was in Moskou en hoofdredacteur is geweest van de Russische versie van Cosmopolitan en van Eva Rovers, die in haar bijdrage zal ingaan op het geknakte maatschappelijke vertrouwen in Nederland en op de vraag hoe de democratie en het burgerschap hersteld kunnen worden. 

In de middagsessie komen de portfoliomanagers, de strategen en de CIO's aan het woord in break-outs en in een debat waarin het gaat over de outlook, de asset allocatie en de constructie van portefeuilles van klanten. Het slotwoord is aan cabaretier Max van den Burg, die de dag met (zelf)ironie op de hak zal nemen. 

Als u beleggingsprofessional bent of werkzaam in de financiële sector, dan kunt u zich via deze link nog aanmelden. Aftrap: 10.30 uur, Tinfabriek, Naarden.