Transfers

Cees van Lotringen treedt terug als hoofdredacteur en verlaat IO

Cees van Lotringen

Cees van Lotringen, mede-oprichter van Investment Officer, het grootste platform voor beleggingsprofessionals in de Benelux, treedt terug als hoofdredacteur en directielid. Van Lotringen wil zich de komende jaren richten op nieuwe projecten en media-initiatieven. Hij blijft als adviseur wel betrokken bij Investment Officer.

‘Nu we in de drie landen van de Benelux actief zijn, de naam hebben gewijzigd van Fondsnieuws in Investment Officer en we op korte termijn een app voor alle websites van het platform zullen lanceren, vind ik het een gepast moment om het stokje over te dragen en me open te stellen voor nieuwe uitdagingen’, zegt Van Lotringen.

Jasper Staring zal in de positie van algemeen directeur leiding blijven geven aan het platform. Hij zegt over het vertrek van Van Lotringen: ‘Ik wil Cees hartelijk bedanken voor het avontuur dat wij samen de afgelopen vijftien jaar hebben beleefd. Van een zolderkamertje naar een mediabedrijf dat actief is in drie landen. Cees heeft er al die jaren voor gezorgd dat kwaliteitsjournalistiek centraal staat in alles wat wij doen. Ik ben blij dat hij als adviseur betrokken blijft.’

Complementaire kennis en ervaring

Van Lotringen van zijn kant dankt Staring voor de vruchtbare en inspirerende samenwerking die zij sinds de oprichting van het platform in 2008 hebben gehad.  Van Lotringen en Staring, die elkaar op dat moment nog niet kenden, hadden vrijwel op hetzelfde moment hetzelfde idee. Toen Staring een persbericht uit deed over de lancering van Fondsinformatie.nl, ging Van Lotringen bij hem op bezoek en na ruim een uur praten besloten ze om te onderzoeken of ze, samen met de FD Mediagroep, een platform voor beleggingsprofessionals konden lanceren.  Op 28 augustus was het zo ver: onder de naam Fondsnieuws werd het initiatief gelanceerd; twee weken later brak met de ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers de Grote Financiële Crisis in de wereld uit. 

‘Dat die samenwerking tussen ons zo bestendig is geweest en zo goed gewerkt heeft, is mede te danken aan het feit dat wij zeer complementair zijn in onze ervaring en kennis. In combinatie met de samenwerking met de FD Mediagroep verklaart dat volgens mij het succes van het platform’, zegt Van Lotringen terugkijkend. 

Jorge Groen, die al enige jaren verbonden is aan Investment Officer en eerder leiding gaf aan onder andere IEX Profs, volgt Van Lotringen op als waarnemend hoofdredacteur. Hij zal zich richten op een verdere professionalisering van de redactieorganisatie met het doel om de groei van het platform in Europa te kunnen versnellen.

Gevarieerde  journalistieke loopbaan 

Van Lotringen is behalve mede-oprichter van het platform Investment Officer, ook adjunct-hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad geweest en hoofdredacteur/uitgever van de internet-activiteiten van fd.nl en bnr.nl. Hij was indertijd lid van het management team van de FD Mediagroep.

Eerder werkte hij voor diverse media als correspondent in Duitsland en Frankrijk. Sinds oktober vorig jaar maakt hij een podcast-serie “Op zoek naar het nieuwe verhaal”. Daarin spreekt hij met denkers en doeners over een nieuw narratief nu we van een tijdperk van veranderingen naar een verandering van tijdperk van gaan. 

Investment Officer is een door de FD Mediagroep opgericht platform. Jasper Staring en Van Lotringen vormden vanaf de oprichtingsdatum  samen de statutaire directie. Het platform richt zich op asset managers, asset owners en asset servicing bedrijven en is in 2017 in België actief geworden met een platform en sinds 2020 ook in Luxemburg. Sinds 2008 is het organisator van Fondsevent, het grootste jaarlijkse event voor private bankers en beleggingsadviseurs in Nederland. Het vindt dit najaar voor de zestiende keer plaats. 

Cees van Lotringen publiceerde op grond van zijn vijftienjarige ervaring met de vermogensbeheersector zijn visie op de ongekende kracht en snelheid waarmee de industrie verandert. 

Lees zijn analyse: