Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: zijn winsten de volgende dominosteen?

Jeroen Blokland

De wereldeconomie koelt flink af en in een flink aantal landen loert het gevaar van een recessie. De waardering van aandelen is de voorbije maanden flink naar beneden gekomen, maar weerspiegelt nog geen daling van de winsten. Terwijl juist dat in het verschiet ligt.

CEO’s zien de toekomst ook een stuk minder rooskleurig tegemoet. Hun vertrouwen is gedaald tot het laagste punt sinds mei 2020, toen we middenin de Covid-crisis zaten. De grafiek hieronder laat zien dat het vertrouwen onder CEO’s sterk gecorreleerd is met de jaar-op-jaar verandering van de winsten. Niet zo gek natuurlijk. Als iemand zou moeten weten hoe de zaak ervoor staat, zou het de baas moeten zijn.

Grafiek 1
Het huidige ‘vertrouwen’ van CEO’s wijst een een jaar-op-jaar daling van de winstgroei van 15 procent. Gegeven de huidige koers-winstverhouding van 16,3 betekent een winstdaling van 15 procent een stijging van de koers-winstverhouding van 18 procent naar boven de 19, ceteris paribus. Dat is nou niet bepaald goedkoop.

Scheef

Er zijn bovendien twee factoren die de winsten van de S&P 500 Index bedrijven flatteren. De eerste is inflatie die de nominale winst kunstmatig omhoog duwt. Maar omdat diezelfde inflatie het sentiment van zowel bedrijven als consumenten omlaag drukt, is houdbaarheid van die winstgroei beperkt.

2

Daarnaast wordt de winstgroei van de S&P 500 Index als geheel volledig gedragen door basismaterialen en energie. Die profiteren van de mega-stijging van grondstoffenprijzen, terwijl de overige industrieën er maar een beetje bijhangen.

Tot slot zijn de winstherzieningen negatief geworden. De verwachte winstgroei wordt dus naar beneden bijgesteld, hetgeen een opdrijvend effect heeft op de koers-winstverhouding.

Conclusie

Lagere economische groei, waarschijnlijk uitmondend in een recessie, en aanhoudend hoge inflatie hebben het vertrouwen van CEO’s geschaad. Dit wijst op een negatieve winstgroei die nog niet voldoende door de aandelenmarkten is ingeprijsd. 

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt iedere donderdag op Investment Officer.