Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: winsten

Jeroen Blokland

Markten verwachten dat de winsten wereldwijd zullen toenemen in de komende twaalf maanden. Of het nu in de Verenigde Staten of opkomende landen is, overal liggen de verwachte winsten-per-aandeel boven de huidige. Maar of dit ook gaat gebeuren valt te betwijfelen.

Met een ISM Manufacturing op 47 en die van de Eurozone op 45,5, centralebankrentes op de hoogste niveaus in jaren met inflatie die nog altijd hoog is, lijkt een groeivertraging of zelfs recessie in de maak. Als we naar de MSCI Wereld Index kijken, dan daalden de winsten per aandelen significant gedurende elke grote groeivertraging en recessie. Je moet dus een overtuigd aanhanger zijn van de ‘no landing’ theorie om de winsten ook de komende twaalf maanden te zien groeien.

Maar als ik naar een paar van mijn belangrijkste ‘global earnings indicators’ kijk, zie ik weinig ruimte tot optimisme. Neem bijvoorbeeld de Koreaanse exporten, een niet te onderschatten indicator van de globale economische activiteit. Die zitten al maanden in een dalende trend. En zoals onderstaande grafiek laat zien wijzen die dalende Koreaanse exports op een daling van de wereldwijde winst per aandeel van zo rond de 20 procent. Overigens gaat ook de vlieger van ‘je moet door Covid met het niveau van twee jaar geleden vergelijken’ niet op. In dat geval zijn de exporten ook flink gedaald.

En vergelijkbare winstindicators zijn de ‘Electronics Exports’ van Singapore. Ook een typische mondiale groei-indicator. En het beeld hieronder is dan ook hetzelfde. Op basis van deze exportcijfers mag je ook een flinke daling van de winsten verwachten.

A picture containing text, screenshot, font, line

Description automatically generatedNog eentje dan. Hieronder staan de wereldwijde semiconductorverkopen afgezet tegen de globale winst per aandeel. Zelfde laken een pak, hoewel iets minder extreem. Dus die verhalen dat de semiconfuctormarket zijn dal heeft bereikt zijn leuk, het betekent niet dat de winsten daarmee veilig zijn.