Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: staar je niet blind op die recessie!

Jeroen Blokland

De ISM Manufacturing zakte in juni harder dan verwacht. De index daalde naar 53 waar een stand van 54,5 werd verwacht. Dat was niet echt een verrassing aangezien de regionale sentimentsindicatoren al redelijk door het putje waren gegaan. 

Sterker nog, die wijzen op een ISM Manufacturing van maar net boven de 50.

S&P 500 Index schatter

Toch ging de beurzen niet meteen hard onderuit op de daling van misschien wel het belangrijkste macrocijfer dat maandelijks wordt gepubliceerd. De ISM Manufacturing is namelijk niet alleen een goede voorspeller van de BBP-groei maar ook van de veranderingen op de beurs zowel binnen aandelen als obligaties.

De ISM Manufacturing is sterk gecorreleerd met de jaar-op-jaar verandering in de S&P 500 Index. Je kunt de stand van index ‘schatten’ aan de hand van een simpel regressiemodel met de ISM Manufacturing als de verklarende variabele. Hieronder is dat gedaan met een ISM Manufacturing Index in november van 42,5. Dat is het niveau waarnaar de ISM kan zakken op basis van een hele serie vooruitkijkende factoren en dat betekent dus ook zo goed als zeker een nieuwe Amerikaanse recessie.

Chart 1

Wat is ingeprijsd?

Bij een ISM Manufacturing van 42,5 schat het model een S&P 500 Index-stand van iets boven de 3750 punten. Dat is een verschil van net iets meer dan één procentpunt met de huidige stand van iets boven de 3800 punten. Pas als de ISM Manufacturing nog een stuk verder zou dalen, tot onder de 40, wat zelden voorkomt, is het downside-risico significant. Omgekeerd geldt dat als de ISM niet verder daalt dan bijvoorbeeld 45, de historische relatie met aandelen zegt dat het ergste achter de rug is.

Uiteraard is dit niet de enige factor die iets zegt over toekomstige rendementen en geen enkel model is perfect. Het feit dat beleggers nu al massaal renteverlagingen inprijzen bijvoorbeeld, lijkt mij een tikje opportunistisch. Het punt is hier dat simpelweg uitgaan van een verdere daling van de aandelenmarkten omdat we onderweg zijn naar een recessie, geen goede reden is om negatief te zijn over aandelen. Het gaat erom wat er al aan ellende is ingeprijsd en afgaande op de ISM Manufacturing is dat best wat. 

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt iedere donderdag op Investment Officer.