Jeroen Blokland
Column
Opinie · Kennisexperts

Grafiek van de week: energie-fabel

Jeroen Blokland

Nee, deze column gaat niet over duurzaamheid, klimaatdoelstellingen of Co2-uitstoot. Maar over de fabel dat energiebedrijven een reden zijn waarom de winsten van de brede markt niet hoeven te dalen.

De winst-per-aandeel van Amerikaanse energiebedrijven die zijn opgenomen in de S&P 500 Index is ten opzichte van een jaar geleden met meer dan 250 procent gestegen. Maar daarmee verbloemen ze geen winstdaling van de rest van de bedrijven.

De gerealiseerde winst-per-aandeel voor de S&P 500 Index ligt sinds juni net iets boven de 205 Amerikaanse dollar. In de voorbije maanden zijn de winsten dus vrijwel gelijk gebleven.

1

Maar dat geldt ook voor de S&P 500 Index exclusief energie-aandelen. Nou ja bijna dan, de winst-per-aandeel is sinds juni met 1,5 procent gezakt.

1

Dat staat niet in verhouding tot de winstdalingen die we hebben gezien gedurende recessies. Gemeten over de laatste drie recessies kwam de winst-per-aandeel met gemiddeld 33 procent omlaag. En ook tijdens de China-gerelateerde ‘groeischrik’ van 2015-2016 toen een Amerikaanse recessie uitbleef, daalden de winsten behoorlijk.

Winstverwachtingen

Maar hier houdt de fabel niet op. De winstverwachtingen voor de S&P 500 Index, die nog steeds positieve groei laten zien, zouden eveneens worden vertekend door energie.

3

Maar mijn Bloomberg-terminal zegt toch iets heel anders. Sterker nog, het verschil in winstgroei tussen de energiesector en de rest van de markt is nagenoeg nihil. Overigens lijkt die 8 procent verwachte winstgroei voor de index als geheel me te hoog met het oog op de naderende groeivertraging die redelijkerwijs uitmondt in een nieuwe Amerikaanse recessie.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.