IO Talks

'Amerikaanse LNG, het meest vervuilende gas dat er is'

De reactie van Europa op de oorlog in de Oekraïne en de afhankelijkheid van Russisch gas is ‘opmerkelijk’. In plaats van dat we de energietransitie versnellen, halen we LNG-gas uit de Verenigde Staten – één van de meest vervuilende gassen die er zijn. Er lekt maar liefst 4 procent tijdens de productie weg. De klimaat footprint is even belastend als kolen. 

Dat zegt Roland Kupers, voormalig hoofd LNG van Shell, als metaan specialist verbonden aan de Verenigde Naties en onderzoeker en schrijver op het terrein van complexiteits-vraagstukken. Kupers spreekt in de podcast-serie IO Talks met Cees van Lotringen, hoofdredacteur van Investment Officer, over de energietransitie. Over dit thema sprak Kupers, tijdens de Investment Outlook 2023 in Amsterdam.

De thema’s die aan de orde komen in dit gesprek zijn de oorlog in Oekraïne, de Europese energiecrisis en het beleid van de Europese Commissie, de afhankelijkheid van Amerikaans LNG-gas en hoe je vanuit complexiteits-denken systeemveranderingen teweeg kunt brengen.