Dit artikel wordt u aangeboden door Pictet Asset Management.

Pictet AM: Zeven trends om te volgen in 2023

Image Digital

De belangrijkste trends voor wetenschap, technologie en duurzaamheid in de komende 12 maanden – en daarna. 

1. Bescherming van de biodiversiteit 

De wereld wordt zich ervan bewust dat het beschermen van de biodiversiteit net zo belangrijk is voor ons voortbestaan op aarde als het stoppen van de klimaatopwarming. Op de VN-conferentie over biodiversiteit (COP 15) in Montreal in december 2022 ondertekenden de regeringen een baanbrekende deal om het biodiversiteitsverlies tegen 2030 een halt toe te roepen. Om dat te bereiken, zullen we nieuwe en bestaande technologieën moeten inzetten om duurzamere praktijken te integreren in sectoren als landbouw, bosbouw, IT, visserij, materialen, vastgoed, duurzame en basisconsumptiegoederen, nutsbedrijven en farmaceutica. Naar verwachting zal de financiële sector na COP 15 in toenemende mate bijdragen aan deze transitie. De OESO schat dat voor de bescherming van de biodiversiteit minder dan 100 miljard dollar per jaar wordt geïnvesteerd – een schamel bedrag, vooral in vergelijking met wat voor de klimaatverandering wordt uitgegeven (632 miljard dollar). Die kloof zal in 2023 wellicht langzaam kleiner worden. 

2. Hightech wagens

Nieuwe technologie zorgt voor ontwrichting en kansen in bijna elke bedrijfstak. De autosector vormt daarop geen uitzondering. Elektrische voertuigen worden steeds populairder, niet in het minst door de recente stijging van de benzineprijzen. In 2023 komen er nieuwe producten van veel fabrikanten op de markt, waaronder Tesla's iconische pick-up. Over vijf jaar zal naar verwachting één op de vier verkochte auto's volledig elektrisch zijn.1 Dat zal op zijn beurt de vraag naar accu's en halfgeleiders doen toenemen. Automatisering is de andere belangrijke technologische verschuiving in de auto-industrie. Hoewel volledig autonome voertuigen nog steeds grotendeels tot de sciencefiction behoren, bieden de nieuwste modellen steeds geavanceerdere automatiseringsfuncties, ondersteund door steeds complexere software. De Chinese technologiereus Baidu is zelfs van plan om een auto te lanceren met een afneembaar stuurwiel. Volgens Goldman Sachs is de gemiddelde lengte van de softwarecode per voertuig in 2020 verdubbeld tot 200 miljoen regels en zal die naar verwachting tegen 2025 oplopen tot niet minder dan 650 miljoen lijnen. Dat biedt een grote groeikans voor de technologiesector.2 

3. Computers aan de rand

De opkomst van 5G en de vooruitgang in AI hebben een nieuw tijdperk van dataopslag ingeluid. Edge computing maakt gebruik van augmented reality en machine learning om gegevens te analyseren op of nabij de plaats waar ze worden verzameld, of 'aan de rand'. Vervolgens maakt het gebruik van supersnelle overdrachten, die door 5G mogelijk worden gemaakt, om die gegevens naar de cloud te sturen. Wanneer 6G er is, zal het proces nog sneller gaan. Een van de belangrijkste voordelen van een dergelijke aanpak is een lage latentie, die op zijn beurt de deur opent voor de ontwikkeling van nieuwe apparaten en toepassingen die afhankelijk zijn van minimale vertragingen. Landbouwbedrijven beginnen bijvoorbeeld gebruik te maken van bodem- en luchtsensoren met randapparatuur om water en chemicaliën te controleren voor optimale gewasopbrengsten. Edge computing kan het milieu ten goede komen, omdat het een kleinere koolstofvoetafdruk heeft dan het verwerken van gegevens in de cloud. Het creëert ook nieuwe uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging en vraagt om oplossingen om die uitdagingen het hoofd te bieden.  

4. Kracht van de cirkel

Van metalen en fossiele brandstoffen tot dieren en gewassen, wij verbruiken een jaar aan grondstoffen van de aarde in slechts acht maanden, wat duidelijk niet duurzaam is op lange termijn. De oplossing is om het beste te halen uit wat we hebben en ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk meegaat. Het concept van de circulaire economie beoogt idealiter een wereld zonder afval – een kringloop waarin hulpbronnen zo lang mogelijk worden gebruikt en hergebruikt. De nadruk ligt op het creëren van producten die lang meegaan en eenvoudig uit elkaar te halen, te repareren, op te knappen en weer in elkaar te zetten zijn om andere producten te maken. Hierbij wordt ook meer gebruik gemaakt van organische materialen (zoals hout in de bouw) die deel uitmaken van een natuurlijke kringloop. Circulair design kan zowel op consumptiegoederen als op de industrie worden toegepast en het biedt enorme kansen – volgens Accenture zou de circulaire economie tot 4,5 biljoen dollar extra economische productie kunnen ontsluiten.3  Overheden zijn steeds meer hierin geïnteresseerd. De circulaire economie is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal, met doelstellingen voor 2023, waaronder wetgeving voor het staven van groene beweringen van bedrijven en maatregelen om de impact van microplasticvervuiling op het milieu te verminderen. 

5. Ontwikkeling van geneesmiddelen

De ontwikkeling van geneesmiddelen is notoir traag en duur, met een lage kans op succes. Maar dat zal misschien veranderen dankzij geavanceerde computing. In een van de meest opwindende recente ontwikkelingen in de gezondheidszorg is DeepMind, de AI-afdeling van Alphabet, erin geslaagd technologie te ontwikkelen waarmee de vorm van elk eiwit in het menselijk lichaam kan worden voorspeld. De doorbraak maakt mogelijk de weg vrij voor een veel snellere, goedkopere en efficiëntere ontdekking van geneesmiddelen – iets waar Alphabet en anderen nu aan werken. Volgens Morgan Stanley kan de markt het komende decennium zo'n 50 miljard dollar waard zijn. 5

6) Strijd tegen obesitas

De prevalentie van obesitas in de wereld is verdrievoudigd sinds 1975,6 en is nu verantwoordelijk voor ongeveer 3 miljoen sterfgevallen per jaar. De Covid-19-crisis verhoogde het bewustzijn over hoe overgewicht mensen vatbaar kan maken voor ziekten. Er is een groeiend momentum – van overheden en individuen – om het probleem aan te pakken, wat samenvalt met de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Een veelbelovend nieuw geneesmiddel voor gewichtsverlies is onlangs goedgekeurd voor gebruik in de VS; een ander geneesmiddel zal naar verwachting in 2023 groen licht krijgen. Volgens Morgan Stanley kan de wereldwijde markt voor obesitasbehandeling tegen 2030 tot 54 miljard dollar waard zijn, tegenover slechts 2,4 miljard dollar in 2022. Verzekeraars zijn langzaamaan meer bereid om de kosten voor obesitasbehandeling te dekken, en het publiek is ook steeds meer geneigd om uit eigen zak te betalen wanneer dergelijke dekking niet beschikbaar is.

7) Levenslang leren

Demografische en technologische veranderingen hebben een grote impact op de samenleving. Daardoor gebeurt leren niet langer alleen in scholen. Een groeiend aantal landen omarmt levenslang leren als een middel om de uitdagingen aan te gaan die gepaard gaan met een langer levende bevolking. De pandemie heeft veel mensen ertoe aangezet hun leven en werk anders te bekijken. Het tekort aan arbeidskrachten in sommige sectoren heeft mogelijkheden gecreëerd voor nieuwe werknemers om in te stappen. Tegelijkertijd hebben mensen door de verbeterde balans tussen werk en privé – met thuiswerken dat veel tijd bespaart – de kans gekregen om nieuwe hobby's op te pakken. Door de toenemende acceptatie van online leren is studeren toegankelijker geworden. Het hoeft geen verrassing te zijn dat 2023 het 'Europees Jaar van de Vaardigheden' wordt, met extra investeringen in opleiding en een streven om meer vrouwen in wetenschap en technologie te krijgen.

Lees hier meer over beleggen in themafondsen. 

[1] https://www.alixpartners.com/industries/automotive-industrial/ [2] https://www.goldmansachs.com/insights/pages/software-is-taking-over-the…  [3] https://newsroom.accenture.com/news/the-circular-economy-could-unlock-4… [4] https://environment.ec.europa.eu/strategy/circular-economy-action-plan_… [5] https://www.morganstanley.com/ideas/ai-drug-discovery [6] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight