Dit artikel wordt u aangeboden door BNP Paribas Asset Management.

Zuid-Europa

De stijgende obligatierente in Spanje en de grote kans dat Griekenland zijn begrotingsdoelstellingen andermaal niet kan nakomen, haalden de aandelenmarkten onderuit. Duitse obligaties verloren wat van hun glans nadat kredietbeoordelaar Moody's een eventuele ratingverlaging voor Duitsland, Nederland en Luxemburg in het vooruitzicht stelde. Toen de weer opflakkerde, daalde de Amerikaanse obligatierente dankzij de vlucht naar veilige havens naar diepterecords.

Wij zijn onderwogen in aandelen, vooral uit bezorgdheid over de eurozone. De bedrijfswinsten waren tot vandaag weliswaar beter dan verwacht, maar de naar beneden bijgestelde verwachtingen eerder dit jaar hadden de lat wel aanzienlijk lager gelegd. Bedrijven hebben de grootste moeite om aan de winstverwachtingen te voldoen wat erg ongebruikelijk is. Bovendien hebben analisten hun ramingen verder naar beneden bijgesteld. In een klimaat van risicoaversie denken wij niet dat aandelen uit de opkomende landen het goed zullen doen.

 

Meerdere negatieve factoren waren nefast voor de Spaanse obligatiemarkt:

• een veiling van obligaties zag een hoge rente en een tegenvallende vraag

• plannen voor meer bezuinigingsmaatregelen werden overschaduwd door verwachtingen van een nulgroei vóór 2014

• meerdere regio s riepen de hulp van de centrale regering in naarmate de financiering via de markten opdroogde

• officiële commentaren benadrukten de schuldverplichtingen van de regering door de herkapitalisatie van banken

• de vraag naar Spaans staatspapier vanuit het buitenland is teruggelopen, maar dit is gecompenseerd door een hogere vraag door binnenlandse financiële instellingen[1].

 

Meerdere scenario's zijn nu mogelijk:

• Spanje kan zelfs met hoge rentetarieven blijven aanmodderen, maar niet voor lang

• Spanje kan aan het reddingsfonds EFSF vragen om obligaties te kopen, maar de middelen van dit fonds zijn beperkt; dit kan speculatie tegen Spaanse staatsobligaties op gang brengen

• het EFSF kan een banklicentie krijgen waardoor het de beschikbare fondsen via de hefboomwerking zou kunnen verhogen

• de ECB kan optreden en opnieuw staatspapier gaan inkopen

• een volledige redding zou een groot deel van de geldmiddelen van de reddingsfondsen opgebruiken wat kan resulteren in speculatie tegen Italiaanse obligaties omdat Italië in dat geval te groot zou zijn om nog gered te worden

Vooralsnog denken wij niet dat er grote stappen zullen worden gezet.

 

In Griekenland heeft de regering de grootste moeite om nieuwe bezuinigingsmaatregelen te vinden waarmee het land aan de voorwaarden van het reddingsplan kan voldoen. Wij denken dat er een manier zal worden gevonden om Griekenland in de eurozone te houden, zeker nu de toestand van Spanje zo hachelijk is geworden. Maar het risico van een uitstap is toegenomen.

 

De Britse economie kromp aanzienlijk in het tweede kwartaal waardoor de recessie verder aansleept. Hevige regenval en een extra vakantiedag voor het jubileum van de koningin verscherpten de grootste daling van de groei in drie jaar tijd, maar het monetaire beleid zal wellicht extreem soepel blijven.

 

De laatste tijd bleken Amerikaanse aandelen relatief goed bestand tegen negatieve economische berichten dankzij het vooruitzicht dat een eventuele derde ronde van kwantitatieve versoepeling (QE3) de economie zou ondersteunen. Vooralsnog lijkt ons dat echter een weinig waarschijnlijk scenario. De bbp-groei voor het tweede kwartaal kan uitkomen op circa 1,5%, de banengroei stagneert op circa 80.000 en de werkloosheid neemt niet af, maar het deflatierisico lijkt af te nemen, de groei van het bankkrediet is gezond en de huizenmarkt herstelt. Bovendien zijn er minder spanningen in het financieel systeem.

 

De Federale Reserve kan gebruikmaken van QE3 om de negatieve effecten van de crisis in de eurozone en van de verwachte beëindiging van de tijdelijke belastingsverlagingen eind dit jaar op de economie te temperen Wij verwachten echter dat dit laatste door nieuwe tijdelijke maatregelen zal worden opgevangen. Onzekerheid kan de Fed tot actie aanzetten. Alles bij elkaar genomen sluiten wij een QE3 later dit jaar dus niet uit.

 

[1] Op basis van cijfers vergaard door het onafhankelijke Britse economisch onderzoeksbureau Capital Economics

 

DISCLAIMER

 

Dit materiaal is uitgegeven en opgesteld door BNP Paribas Asset Management S.A.S. (‘BNPP AM’)*, lid van BNP Paribas Investment Partners (BNPP IP)**.

 

Dit materiaal is uitsluitend ter informatie bedoeld en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen en mag niet gebruikt worden als basis voor enige overeenkomst of verbintenis. Het mag evenmin als beleggingsadvies worden beschouwd.

 

In dit materiaal opgenomen opinies zijn het oordeel van BNPP AM op het aangegeven tijdstip en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. BNPP AM is niet verplicht om enige in dit materiaal vervatte informatie of opinies bij te werken of te wijzigen. Beleggers moeten bij hun eigen juridische en beleggingsadviseurs advies inwinnen met betrekking tot wettelijke, belastings- of domiciliekwesties alvorens te investeren in het (de) Financiële Instrument(en) om een onafhankelijk oordeel te vellen over de geschiktheid en gevolgen van een belegging erin, indien toegestaan. Gelieve te noteren dat het risiconiveau varieert naargelang de verschillende types van beleggingen, indien opgenomen in dit materiaal, en dat er geen enkele garantie kan worden gegeven dat een belegging geschikt, gepast of rendabel zal zijn voor de beleggingsportefeuille van een klant of mogelijke klant.

 

Gelet op de economische en marktrisico’s kan geen enkele garantie worden gegeven dat de hierin aangehaalde beleggingsstrategie(ën) haar/hun beleggingsdoelstellingen zal/zullen verwezenlijken. De rendementen kunnen onder meer worden beïnvloed door beleggingsstrategieën of -doelstellingen van het (de) Financiële Instrument (en) en door materiële economische en marktomstandigheden, met inbegrip van rentetarieven, marktvoorwaarden en algemene marktomstandigheden. De diverse op de Financiële Instrumenten n toegepaste strategieën kunnen een aanzienlijke impact hebben op de resultaten die in dit materiaal zijn weergegeven. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet recupereren.

 

In de gegevens over resultaten, indien weergegeven in dit materiaal, is geen rekening gehouden met de provisies en kosten die aan de uitgifte of terugkoop zijn verbonden noch met taksen.

 

* BNPP AM is een vermogensbeheerder geregistreerd bij de 'Autorité des marchés financiers' in Frankrijk onder nummer 96-02, een vereenvoudigde vennootschap op aandelen met een kapitaal van 64.931.168 euro en maatschappelijke zetel te 1, boulevard Haussmann 75009 Parijs, Frankrijk, Handelsregister Parijs 319 378 832. www.bnpparibas-am.com.