Portfolio Update

Marion Le Morhedec van AXA IM: ETF's kenteren tij op obligatiemarkt

‘De markt focust teveel op monetair beleid en te weinig op factoren die de obligatiemarkt dit jaar écht zullen beïnvloeden.’ Dat vertelt Marion Le Morhedec, wereldwijd hoofd vastrentende waarden bij AXA IM, in de nieuwste aflevering van de Investment Officer podcast Portfolio Update.

Uiteraard zijn macro-data en het beleid van centrale banken van belang voor de obligatiehandelaar, maar vooral de wijziging van de manier waarop in obligaties gehandeld wordt zal doorslaggevend zijn, vertelt Le Morhedec.

‘De opkomst van vastrentende ETF’s wereld zal zijn weerslag hebben op de liquiditeit’, zegt Le Morhedec. ‘Door de grote geldstromen die omgaan in de handel van ETF’s, is het voor emitterende partijen belangrijk om onderdeel uit te maken van een index. Alleen dan kunnen partijen profiteren van de geldstromen die op die markt plaatsvinden.’

Ook zal er steeds meer elektronische handel plaatsvinden, vertelt Le Morhedec, die erop wijst dat de opkomst van elektronisch handelen intermediaire partijen gedeeltelijk overbodig maakt binnen de obligatiehandel.