Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Van koolstofprijs naar koolstofopslag

Het beprijzen van koolstof is uitgegroeid tot een krachtig instrument in de strijd tegen CO2-uitstoot. Een heel actueel instrument ook, gezien de recente discussies in de EU. Maar hoe werkt koolstofbeprijzing, hoe zit het met natuurlijke koolstofopslag en wat betekent dit voor de belegger? 

Positieve vooruitzichten voor koolstofprijzen 

Het succes van elk emissiehandels- of verwijderingsprogramma staat of valt met de prijs: die moet hoog genoeg zijn om bedrijven daadwerkelijk te prikkelen hun uitstoot terug te dringen. In de beginjaren van het Europese ETS – zo’n twintig jaar geleden – werden de meeste emissierechten gratis verstrekt. Daardoor was de prijs daarvan in eerste instantie te verwaarlozen; pas later zette een stijging in, tot circa 100 euro per ton CO2-equivalent in 2023. In 2024 daalde de prijs echter weer tot iets boven de 60 euro per ton, mede door lagere vraag, meer duurzame energie en lagere gasprijzen. [1]

In Australië vond juist een tegenovergestelde beweging plaats: daar stegen de prijzen in 2024 met ruim een kwart doordat bedrijven zich voorbereidden op strengere emissieregels. Wereldwijd verlopen de prijsontwikkelingen dus niet synchroon. Experts verwachten dat de prijzen de komende jaren in de meeste regio’s fors stijgen. Voor de EU lopen de ramingen uiteen van 130 tot zelfs 400 euro per ton in 2040, met verdere stijging in de periode daarna.

 

U leest het volledige artikel in de laatste versie van Ondernemend Duurzaam.

 

Voetnoot

  1. State ad Trends on Carbon Pricing, World Bank Group. GHG Emissions Coverage | Carbon Pricing Dashboard

 

Disclaimer 

Van Lanschot Kempen Investment Management NV heeft een vergunning als beheerder van diverse ICBE’s en ABI’s en is bevoegd om beleggingsdiensten te verlenen en staat als zodanig onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Dit artikel dient slechts ter informatie. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies, biedt onvoldoende informatie om een beleggingsbeslissing te kunnen nemen en dient ook niet te worden beschouwd als een aanbod of als een uitnodiging om enige van de hierin genoemde financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Dit artikel is gebaseerd op informatie die wij als betrouwbaar beschouwen, maar wij garanderen niet dat het accuraat of volledig is, en het mag niet als zodanig worden beschouwd. De hierin uitgedrukte opvattingen zijn onze huidige opvattingen op de datum die op dit artikel staat. 

Algemene risico’s om rekening mee te houden bij beleggen in landbouwgrond: economische neergang en marktfluctuaties kunnen het rendement aanzienlijk verlagen en invloed hebben op huuropbrengsten, grondwaarden en dividenduitkeringen. Milieu-, sociale en governance-incidenten kunnen de waarde van de investering en het algehele portefeuillerisico negatief beïnvloeden. Landbouwgrond heeft een laag leegstandsrisico, maar de spreiding en selectie van investeringen is bepalend voor het rendement. Landbouwgrond is geen liquide beleggingscategorie en externe factoren kunnen ook de verhandelbaarheid van individuele landbouwbedrijven beïnvloeden. Wanneer pachters niet aan hun verplichtingen voldoen, kan dit gevolgen hebben voor het rendement en het werkkapitaal. Valutakoersen kunnen van invloed zijn op de waarde van de activa binnen de strategie. Overheidsgerelateerde risico’s, zoals belastingen en wetgeving, kunnen het financiële resultaat en het rendement beïnvloeden. Een onjuiste waardering van activa kan het rendement van de strategie negatief beïnvloeden. 

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Neem geen onnodige risico’s. Voordat u investeert, is het belangrijk dat u zich bewust bent van en geïnformeerd bent over de kenmerken en risico’s van beleggen. Deze informatie vindt u in de beschikbare documentatie van de strategie en/of in de overeenkomsten die onderdeel zijn van de dienst die u kiest of hebt gekozen.

Uitsluitend voor professionele investeerders.