
Beleggers hebben momenteel met een grote mate van onzekerheid te maken. Geopolitieke spanningen lopen op, protectionisme is terug van weggeweest, Amerika is een handelsoorlog gestart en ondertussen voltrekt zich een (stille) revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Ondanks al deze turbulentie staan de aandelenmarkten alweer dicht bij hun all time highs, terwijl de voorspelling ten tijde van Trump’s Liberation Day nog was dat een wereldwijde recessie onvermijdelijk was. Hoe kunnen beleggers in zo’n omgeving het hoofd nog koel houden Waar vinden zij houvast te midden van deze chaos?
Misschien kunnen we daarvoor inspiratie halen uit drie iconen die ieder op hun eigen manier impact hebben gehad op de wereld: Warren Buffett, Johan Cruijff en Steve Jobs. Drie visionairs uit verschillende werelden – beleggen, voetbal en technologie – maar met verrassend veel overeenkomsten in denkwijze.
Principes van onschatbare waarde
Hoewel Buffett inmiddels heeft aangekondigd dat hij gaat stoppen, blijven zijn lessen – net als die van Cruijff en Jobs – van onschatbare waarde. Beleggen is meer kunst dan wetenschap. Beleggen draait vaak minder om harde data dan je zou verwachten. Het is geen exacte wetenschap.
Op korte termijn worden markten sterk beïnvloed door emoties, verwachtingen en sentiment. Wie succesvol wil zijn als belegger, moet verder kijken dan de waan van de dag en vertrouwen op visie, eenvoud en discipline. Dat zijn precies de principes waar Cruijff, Jobs en Buffett voor stonden.
Drie wegbereiders
Steve Jobs, de visionaire oprichter van Apple, bouwde niet alleen een bedrijf maar hij creëerde een cultuur. Hoewel hij in 2011 overleed, is Apple vandaag de dag nog steeds één van de grootste bedrijven ter wereld. Zijn invloed leeft voort in de producten en de filosofie van het bedrijf.
Johan Cruijff veranderde het voetbal voorgoed met zijn ‘totaalvoetbal’, een concept waarin intelligentie, ruimte en samenwerking centraal stonden. Hij was niet alleen een uitzonderlijk voetballer, maar ook een vernieuwende denker.
Warren Buffett maakte van waardebeleggen een levensfilosofie. Hij keek voorbij de hype, naar de fundamentele waarde van een bedrijf op de lange termijn. Zijn bekende uitspraak – “Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful” – is relevanter dan ooit in deze volatiele aandelenmarkten.
Simpel is niet eenvoudig
In onzekere tijden zoeken beleggers naar duidelijkheid. Aandelen van bedrijven met voorspelbare winsten krijgen vaak een hogere waardering. Het identificeren van zulke bedrijven vereist discipline en focus. Dat begint bij eenvoud. Cruijff zei het al: “Voetbal is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.”
Ook Jobs hield het graag simpel: “Simplicity is the ultimate sophistication.” Zijn producten, zoals de iPhone, zijn schoolvoorbeelden van minimalisme.
Buffetts benadering van beleggen is net zo eenvoudig als briljant: begrijp wat je koopt, betaal er niet te veel voor, en heb geduld. “The best investment is the one you understand.”
Hoe complex de wereld ook is, eenvoud biedt houvast.
Blijf trouw aan je visie
In tijden van paniek lopen veel beleggers met de kudde mee. Maar wie op de lange termijn succesvol wil zijn, moet durven afwijken van de norm en soms contrair zijn. Alle drie deze grootheden lieten zich niet leiden door conventies. Ze dachten onafhankelijk, gingen niet mee in hypes, en bleven trouw aan hun principes.
Buffett liet talloze markttrends aan zich voorbijgaan. Jobs volgde een compromisloze visie op perfectie. Cruijff liet zich niet leiden door gevestigde systemen, maar door zijn eigen kijk op het spel. Ze geloofden alle drie in consistentie: “Een keer winnen is niet belangrijk,” zei Cruijff, “maar steeds weer winnen – daar bouw je je reputatie mee op.”
Dat geldt op het veld, in de technologie én op de beurs.
De onderliggende waarde bepaalt
Beleggers laten zich vaak meeslepen door de ‘tweet van de dag’ of onvoorspelbare macro-economische nieuwsflitsen, maar uiteindelijk veranderen de fundamenten van goed gepositioneerde bedrijven met sterke businessmodellen niet zo snel. De groei van de kasstromen van een bedrijf is op de lange termijn nog altijd één van de beste indicatoren voor de richting van een aandelenkoers.
Daarom zijn de lessen van Buffett, Cruijff en Jobs zo krachtig: houd het simpel, denk op de lange termijn, wees trouw aan je visie en laat je niet leiden door de waan van de dag. Of, zoals Cruijff het zei: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”
In een tijd van veel onzekerheid, kunnen deze drie iconen ons richting geven. Niet met voorspellende modellen of ingewikkelde analyses, maar met tijdloze principes die breed toepasbaar zijn voor beleggers.
Voor meer informatie, ga naar de OBAM website.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.