Dit artikel wordt u aangeboden door Invesco.

Fixed income in 2023: Invesco's flexibele aanpak voor een onzekere markt

Fixed income in 2023: Invesco's flexibele aanpak voor een onzekere markt

We schreven deze Fixed Income vooruitzichten voor het eerst helemaal aan het einde van 2022, na een jaar gekenmerkt door inflatie, agressieve hikes door de centrale bank en geopolitieke onrust.

We houden ons niet bezig met kristallen bollen, maar toen we naar 2023 keken, was het duidelijk dat de vooruitzichten voor het komende jaar zouden afhangen van de inflatie. Specifiek, was het hoogtepunt bereikt? En zo ja, wanneer zouden centrale banken beginnen met het afremmen, pauzeren en uiteindelijk terugdraaien van renteverhogingen.

Zoals we hieronder in meer detail uitleggen, was ons basisscenario dat de inflatie waarschijnlijk haar hoogtepunt had bereikt en dat een pauze in de verstrakking door de centrale bank in de eerste helft van het jaar zou helpen om een economisch herstel in te luiden.

We hebben ook een alternatief scenario overwogen. Dit hing af van de mogelijkheid dat de inflatie hardnekkiger zou blijken te zijn dan verwacht – in welk geval de centrale banken de rentetarieven langer zouden blijven verhogen, waardoor de kans op een wereldwijde recessie groter zou worden.

We zijn nu enkele maanden verder in 2023. En als beleggers hadden gehoopt op een saai jaar om het drama van 2022 te compenseren, zullen de recente gebeurtenissen hen teleurgesteld hebben.

De ineenstorting van Silicon Valley Bank (SVB) in maart weergalmde in alle markten, waarbij bezorgdheid ontstond over de impact op de bredere financiële sector en het wereldwijde monetaire beleid. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan namen de problemen van Credit Suisse toe. De Zwitserse toezichthouder en de centrale bank kwamen snel te werk en bemiddelden bij een deal voor de overname van Credit Suisse door UBS.

Lees meer