Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: een recessie in aantocht?

Jeroen Blokland

Een recessie is wat veel beleggers (en economen) doorgaans bezighoudt. Maar hoe ze de kans op een recessie precies inschatten, is mij vaak onduidelijk. En soms klopt er ook niet zo veel van de “aanpak”. Maar vanwege de significante impact op de vooruitzichten van de verschillende beleggingscategorieën is het zinvol iets van recessiehouvast te hebben.

Eén onderdeel waarmee ik die houvast probeer te krijgen, is met mijn US Recession Scoreboard. Daarin zitten elf indicatoren die historisch gezien een redelijk track record hebben ten aanzien van recessievoorspellingen. Uiteraard zijn de usual suspects, zoals de yield curve, het Fed-rentebeleid, en de ISM Manufacturing Index daarin ruimschoots vertegenwoordigd, maar het zijn soms de wat minder voor de hand liggende indicatoren die de convictie vergroten.

Grafiek 1

Grafiek 0

Zo daalden de Amerikaanse bouwvergunningen in maart met een stevige 8,8 procent, waarmee een nieuwe dip op de Amerikaanse huizenmarkt lijkt ingezet. Bouwvergunningen, en ook in aanbouw genomen woningen, zijn een veel betere recessie-indicator dan huizenverkopen en -prijzen, waar altijd veel aandacht voor is, omdat de economische activiteit zit in de bouw van een huis en niet zozeer in een overdracht van eigendom. 

Onderstaande grafiek laat zien dat elke majeure daling van de bouwvergunningen werd gevolgd door een recessie. De laatste cijfers duwen de kans op een recessie dus omhoog, hetgeen ook terug te zien is in de tabel hierboven.

Grafiek 2

Goud en zilver

De goud-zilver ratio is sinds begin maart met meer dan 10 procent gedaald. De ratio kan worden gezien als een cyclische indicator. Goud, dat relatief weinig industriële toepassingen kent, en toch vooral wordt gezien als de onbetwiste ‘safe haven’, stijgt doorgaans ten opzichte van zilver wanneer de groeivooruitzichten verslechteren. Andersom geldt dat zilver, dat in verschillende industriële processen wordt gebruikt, het beter doet wanneer de conjunctuur verbetert. 

De grafiek hierboven toont de relatie tussen de goud-zilver ratio en de Amerikaanse BBP-groei. Zeker geen perfecte relatie, maar voldoende om mee te nemen, niet in de laatste plaats omdat de rol van goud in beleggingsportefeuilles, maar ook centralebankreserves, groter wordt. In historisch perspectief is de goud-zilver ratio hoog, maar met de recente daling van 10 procent plus neemt de kans op een recessie vanuit dit perspectief (iets) af.

Dus komt ie?

Afgaand op het US Recession Scoreboard is de kans aanzienlijk dat we een nieuwe Amerikaanse recessie krijgen. Ik denk bovendien dat corporate bond spreads zich nog altijd op een roze wolk bevinden, onaangetast door de strengere lenings-eisen van banken, hetgeen doorgaans meer faillissementen betekent. Ik houd er dus rekening mee dat die recessie inderdaad komt.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.