Dit artikel wordt u aangeboden door State Street SPDR ETF’s.

Duitsland zorgenkind van mondiaal hobbelig economisch herstel

Duitsland zorgenkind van mondiaal hobbelig economisch herstel

Het jaar 2023 begint met aanhoudende onzekerheid, inflatie en een afremmende groei en eindigt met een mondiaal herstel van de economie. Zorgwekkend is het zwakke Europa en kwetsbare Duitsland, zo is de afdronk van ’State Street SPDR ETF’s  jaarlijkse Outlook.

‘Een hobbelige landing is geen zachte landing, maar de rally van de laatste zes tot acht weken is een voorbode voor de tweede helft van 2023’, zo vatte Elliot Hentov, hoofd onderzoek macro-economie en beleid van State Street, de voorspellingen van het rapport ‘Navigating a Bumby landing’, samen.

SPDR verwacht de eerste zes maanden van 2023 economisch zwaar weer. ‘Ontwikkelde economieën zullen in groeirecessie’ (afzwakkende groei) raken, maar we gaan in de tweede jaarhelft uit van een deflationair scenario door een ruimer monetair beleid van centrale banken. De vraag zal herstellen en de mondiale economische groei uitkomen op 2,6%’, aldus Hentov.  

Zorgenkind Europa, VS groeit sneller
De Eurozone is daarbij een zorgenkind. De energie-afhankelijkheid van Rusland, de energiepositie in het algemeen en de kosten van de energietransitie, stuwt de inflatie en remt de economische groei. Vooral Duitsland heeft volgens Hentov een probleem: ‘Duitsland is voor 30% afhankelijk van Russisch gas en de winter moet nog echt beginnen. Europa’s grootste economie is hierdoor kwetsbaar en dat is niet op korte termijn op te lossen. Landen als Frankrijk en Spanje staan er beter voor’. In de modellen van State Street krimpt de Duitse economie (-0,1%), terwijl Europa als geheel zal groeien (0,3%).

Hoopvoller is SPDR over de Verenigde Staten (VS), waar Hentov en zijn team in 2023 een milde groei voorspellen (0,4%). ‘Inflatie in de VS is het gevolg van vastgelopen toeleveringsketens, fiscale stimulus van de regering Biden tijdens de coronapandemie en een milde energieschok als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Terwijl die problemen rond maart 2023 opgelost zullen zijn, is het remmende effect van het beleid van de Federal Reserve System (Fed) op de economie al zichtbaar.’  

Hoofdrol voor centrale banken
In het scenario van SPDR is dan ook een hoofdrol weggelegd voor de centrale banken. Hentov vindt het noodzakelijk dat de bankiers de focus verleggen van inflatiebeperkende naar groeistimulerende maatregelen. ‘Historisch gesproken kondigt de Fed acht maanden na de eerste verkrappende maatregel een verruiming aan. Dat zou medio maart 2023 zijn en daar gaan we vanuit’.

Europa is een ander verhaal. ‘Markten prijzen relatief (ten opzichte van de Fed) meer en agressievere renteverhogingen van de Europese Centale Bank (ECB) in. Dat zou voor het eerst in meer dan vijftig jaar zijn en is opmerkelijk omdat (economische) groei- en inflatiecijfers in Europa structureel lager zijn. Daarbij is het onwaarschijnlijk dat een centrale bank de rente blijft verhogen, als de economische groei langdurig afzwakt. Wij denken daarom dat de markt de stappen van de ECB overschat’, aldus Hentov.   

Einde zero-covid beleid?!
Een belangrijk deel van de groei van wereldeconomie komt volgens State Street SPDR ETFs uit China. Voorwaarde is het opengaan van de Chinese economie. ‘In ons basisscenario gaan we uit van een heropening van de Chinese economie in maart 2023. We weten wat er gebeurt als een economie na een lockdown opengaat. De vraag neemt toe en de economie maakt een inhaalslag. Als de China inderdaad aftapt van zijn zero-covid groeit in 2023 met 5,8%.’

Assetallocatie: kansen in obligaties en kwaliteitsaandelen
Hoe kunnen beleggers zich positioneren in deze volatiele en onzekere omgeving? SPDR ziet kansen voor obligatiebeleggers. Michele Barlow, Hoofd beleggingsstrategie en onderzoek Azië-Pacific: ‘Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een piek in de rente nadert, dus hoewel krediet nog steeds met wat tegenwind op de korte termijn kampt, denken wij dat het in de komende kwartalen een koopkans wordt.’

De pijn die aandelenbeleggers momenteel voelen zal blijven tot centrale banken hun beleid verruimen. SPDR selecteert vooral op kwaliteit: ‘We zoeken naar bedrijven met sterke businessmodellen. Dat zijn voor ons bedrijven die de inflatie eenvoudig kunnen doorberekenen aan hun klanten.’ aldus Gaurav Mallik, Chief Investment Strateeg van State Street.

Actief beheer met ETF’s voor goede schokdempers
Altaf Kassam, EMEA Hoofd beleggingsstrategie en -onderzoek, benadrukt dat ingrijpen door centrale banken eindig is, wat zal zorgen voor meer volatiliteit. De 'nieuwe normale' omgeving met hogere volatiliteit zou nog steeds kansen moeten bieden voor beleggers in aandelen, maar zal waarschijnlijk ook gekenmerkt worden door grotere dalingen en minder snelle oplevingen. Met de flexibiliteit van ETF’s kan actief ingespeeld worden op de risico’s van de huidige omgeving en de bescherming tegen neerwaartse marktbewegingen’.

Meer voorspellingen van State Street SPDR ETFs? Klik dan hier.  

Marketing Communication
For institutional / professional investors use only.
Investing involves risk including the risk of loss of principal. The whole or any part of this work may not be reproduced, copied or transmitted or any of its contents disclosed to third parties without SSGA’s express written consent. All information is from SSGA unless otherwise noted and has been obtained from sources believed to be reliable, but its accuracy is not guaranteed. There is no representation or warranty as to the current accuracy, reliability or completeness of, nor liability for, decisions based on such information and it should not be relied on as such.
For full Disclaimer and Netherlands entity, please visit to: ssga.com/ETF
© 2022 State Street Corporation - All Rights Reserved
Tracking Number 5353662.1.1.EMEA.INST
Exp: 31/01/2023