Beleggingstrends · Assetallocatie

Nog geen lente op financiële markten, maar goud bloeit

Goudvoorraad. Foto door mwewering

Paniek om banken en dalende treasury yields laten de goudprijs opnieuw flirten met een all-time high. Op korte termijn kan een snellere draai door de Federal Reserve de doorslag geven, maar het échte succes van het edelmetaal ligt dieper. ‘Goud verdient een structurele rol in de portefeuille.’

De goudprijs klom vorige week even voorbij het niveau van 2006 dollar per troy ounce. Daarmee komt de all-time high van 2075 dollar per troy ounce van augustus 2020 steeds dichterbij.

Beleggers worden duidelijk nerveus van het rentebeleid en de vraag hoe snel de autoriteiten in staat zullen zijn om verdere turbulentie in de bankensector te vermijden.

De rente op twee- en tienjaars Amerikaanse staatsobligaties daalde vorige week naar respectievelijk 3,62 procent en 3,33 procent, de laagste niveaus sinds half september. De verzekeringen tegen faillissementen van Europese banken, vooral Deutsche Bank en UBS, vonden vrijdag een nieuw vijfjarig hoogtepunt. Ondertussen is het dringen bij veilige havens.

Beleggers voegden de afgelopen week (tot en met woensdag) bijna 521 miljoen dollar toe aan de grootste goud-ETF ter wereld (SPDR Gold Shares), aldus data van FactSet.

Goud is ‘onmisbare schakel’

Arjen van der Meer, OptimixArjen van der Meer (foto), belegger en analist bij Optimix Vermogensbeheer, is enthousiast over goud. Sinds het voorjaar van 2020 houdt Optimix een positie van 5 procent aan in goud in de neutrale portefeuille.

De in Amsterdam gevestigde vermogensbeheerder verwacht de komende tijd aanhoudende onzekerheid. In dat geval zal goud steeds meer gezien worden als ‘onmisbare schakel’ in de asset allocatie. De rol van goud in het risicomanagement van de portefeuille zal ‘steeds meer voor de hand liggen’, zegt van der Meer.

Rente vs Goud

Of goud écht gaat schitteren is doorgaans sterk afhankelijk van de reële rente op Amerikaanse staatsobligaties, een hoogst volatiele activaklasse op dit moment. De ICE BofA MOVE Index, een graadmeter voor de verwachte volatiliteit van Amerikaanse Treasuries, koerst met een niveau van 173,6 af op het record uit 2008.

Hoewel de Federal Reserve wil doen geloven dat de rente verder omhoog moet om de inflatie te bestrijden, vindt de markt de situatie te risicovol. Er werden op vrijdag al 4 opeenvolgende renteverlagingen ingeprijsd, volgend op een rentepauze in mei.

De reële rente in de VS op tienjaars staatsobligaties staat nu op 1 procent. Drie weken geleden was dit nog 1,7 procent. ‘Die daling van 0,7 procentpunt is de belangrijkste reden dat goud op dit moment stijgt’, zegt van der Meer.

Correlatie tussen treasury yields en goud

Wanneer de rente op Amerikaanse staatsobligaties daalt, neemt de vraag naar goud doorgaans toe, maar die negatieve correlatie lijkt verstoord, sinds ruim een jaar. Terwijl de reële rente al een tijd stijgt, is de goudprijs blijven liggen.
Volgens van der Meer is de correlatie nog steeds negatief, maar de coëfficiënt - de mate waarin de goudprijs die rentebeweging volgt - is ‘zeer beperkt’.

‘De goudmarkt zegt hier eigenlijk: de structurele omgeving voor goud is ontzettend sterk door hoge inflatie, geopolitieke risico’s, hoge schuldniveaus gekoppeld aan lage rentes en de inmiddels ingesleten reflex bij beleidsmakers om bij elk probleem te kiezen voor meer liquiditeit en meer leningen. Daarom kunnen centrale banken dit krappe beleid nooit heel lang kunnen volhouden. Zodra het krappe beleid ten einde komt, dienen de sterke opdrijvende krachten zich onmiddellijk weer aan. En zo is de goudmarkt bereid deze periode van krap centrale bankenbeleid uit te zitten.’

Een andere verklaring is volgens van der Meer dat de goudprijs stijgt door de tijd, en de reële rente door de tijd mag rekenen op “mean-reversion”.

Centrale banken

Een andere verklaring voor de hoge bandbreedte waarbinnen de goudkoers fluctueert, is de toegenomen behoefte van landen om hun goudvoorraden te verhogen.

Zo stegen de goudreserves van centrale banken in 2022 tot het hoogste niveau in 50 jaar, en de vraag naar goud van centrale banken nam in 2023 opnieuw toe vanaf het punt waar deze in 2022 was gebleven, schrijft Krishan Gopaul, senior analist bij EMEA World Gold Council, in een notitie. Gopaul baseert zich op IMF-data, aangevuld met aan- en verkoopcijfers van de centrale banken zelf.

Volgens van der Meer zijn er verschillende ontwikkelingen op geopolitiek vlak die mogelijk gunstig kunnen zijn voor de goudprijs. ‘Zo staat de petrodollar onder druk en voeren de VS respectievelijk een oorlog met Rusland en een handelsoorlog met China. Dit kan leiden tot een zwakkere Amerikaanse dollar, hogere inflatie en een vlucht naar veilige havens, allemaal factoren die de goudprijs zouden kunnen opdrijven.’

Daarnaast herkent van der Meer de wens in staten zoals China, Rusland, India en het Midden-Oosten om minder afhankelijk te zijn van de dollar. ‘Dit komt mede doordat de VS de dollar steeds vaker als wapen inzet. Rusland is bijvoorbeeld afgesloten van de dollarhandel en het westerse betalingssysteem. Deze landen zoeken daarom naar alternatieve handelsvaluta's die ze met behulp van hun goudvoorraden kunnen ondersteunen.’

Beleggers bij Optimix zien een reële kans dat de onrust de komende jaren zal aanhouden. Van der Meer haalt in dat kader de Amerikaanse hedgefondsmanager Ray Dalio aan: ‘we bewegen van een zogenaamde “unipolaire wereld” naar een “multipolaire wereld”. Daardoor zal goud naar mijn verwachting een noodzakelijk onderdeel van de asset mix worden’, zegt van der Meer.

Volgens hem zijn er echter nog steeds heel weinig vermogensbeheerders die structureel kijken naar goud. Hij acht het verstandig om dat wel te doen. ‘Tenminste, als je het goed wil doen voor je klanten.’

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: