Beleggingstrends

Markten zijn té verstoord voor de gebruikelijke “midterm-rally”

Stemhok in de VS

Tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten betekenen koerswinst op de S&P 500 in de zes volgende maanden, ongeacht de uitslag. De kans op een nieuwe verkiezings-bullmarkt is dit keer echter klein. De markt wijkt aanzienlijk af van het gemiddelde.

Volgende week dinsdag zullen in de Verenigde Staten de zogenoemde “midterm elections” plaatsvinden. De Amerikaanse tussentijdse verkiezingen vallen halverwege de vierjarige ambtstermijn van de Amerikaanse president, waarbij honderden zetels in het Congres op het spel staan.

Dat is belangrijk voor beleggers, want de periode van november tot en met juli na een midterm verkiezing levert sinds 1922 gemiddeld meer dan 14 procent winst op voor de S&P 500. In de zes maanden na 17 van de 19 midterms sinds de Tweede Wereldoorlog mochten beleggers mee surfen op deze anomalie.

Presidential Election Cycle Theory

De stijging van de aandelenkoersen treedt vrijwel consequent op na midterms en is significanter dan elk ander moment op de Amerikaanse politieke kalender, inclusief de presidentsverkiezingen, zo blijkt uit onderzoek.

Dit verschijnsel is bekend komen te staan als de “Presidential Election Cycle Theory”, ontwikkeld door Stock Trader's Almanac-oprichter Yale Hirsch. Amerikaanse aandelenbeurzen zijn volgens de theorie het zwakste in het eerste jaar na de verkiezingen om vervolgens te pieken in het derde jaar. De midterm-verkiezingen luiden doorgaans de rally in.

Een veelgehoorde verklaring voor het fenomeen is het feit dat de politieke agenda duidelijker wordt, met als gevolg dat geld makkelijker gealloceerd kan worden door beleggers. Volgens Liz Ann Sonders, hoofdstrateeg van Charles Schwab IM, wordt de outperformance na verkiezingen gedreven door de verwachting van de markt dat het nieuwe Congres meer overheidsuitgaven zal doen.

In een publicatie genaamd Will Midterms Affect Market Performance? stelt Sonders dat een extra geldinjectie vanuit de overheid dit jaar echter onwaarschijnlijk is. Dat komt volgens de strateeg door de historische uitgaven en stimuleringsmaatregelen van de regering in reactie op de pandemie. Ook wijken de marktresultaten van dit jaar aanzienlijk af van het gemiddelde verkiezingsjaar.

‘De combinatie van hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en een aanhoudende pandemie heeft deze cyclus al anders gemaakt dan voorgaande midterm-jaren’, voegt Sonders eraan toe. ‘Met zoveel andere krachten die in de markt spelen, zou ik niet veel gewicht toekennen aan historische prestaties in het midden van het jaar.’

Ook Jim Tehupuring, CIO van 1Vermogensbeheer, erkent tegenover Investment Officer dat de bekende midterm-statistiek inderdaad in het voordeel is van de belegger, maar hij gokt niet op de waarschijnlijkheid van een rally. ‘Ik zou er in dit geval niet op gokken, maar ik zou het wel als argument willen aanvoeren om nu niet in angst te verkopen. Beleggers moeten focussen op de lange termijn’, aldus Tehupuring.

‘In dit geval sluit de anomalie aan bij “Sell in May” of de waarschijnlijkheid dat er een eindejaarsrally komt’, aldus Tehupuring. ‘Economie is uiteraard een gedragswetenschap. Een standaardreactie als gevolg van een actie is daarmee niet voorspelbaar.’

Geen mogelijkheid om hoger rendement te halen

Wetenschappelijk onderzoek heeft tevens vastgesteld dat hogere rendementen rond midterm verkiezingen vrijwel geheel verdwijnen nadat de rendementen zijn gecorrigeerd voor risico. Zo wordt ook geconcludeerd in een in oktober gepubliceerd onderzoek, getiteld The midterm election effect on US stock returns: Some practical considerations for investors.

Onderzoekers van de Universiteit van Canterbury in Nieuw Zeeland analyseerden de prestaties van 49 portefeuilles aan de hand van maandelijkse overtollige en voor risico-gecorrigeerde rendementen voor de periode 1926-2022.

De wetenschappers concludeerden dat afgezien van het opbouwen van een risicovollere aandelenportefeuilles, er geen mogelijkheden zijn om hogere, voor risico-gecorrigeerde, rendementen te behalen die gerelateerd kunnen worden aan de midterm-verkiezingen.

‘Hogere rendementen zijn dus slechts een compensatie voor het dragen van meer risico. Een op sectorrotatie gebaseerde handelsstrategie of het timen van de volgende rally na tussentijdse verkiezingen is onmogelijk.’

De uitslag kan verschil maken

Uit onderzoek van investeringsbank RBC Wealth Management, dat teruggaat tot 1932, blijkt dat de meest waarschijnlijke uitkomst van de komende verkiezingen - een Democratische president met een gemengd of geheel Republikeins congres - in het verleden voor hoge rendementen zorgde. Sinds 1932 tekent de S&P 500 een gemiddeld jaarlijks rendement op van respectievelijk 13 en 14 procent bij die uitslagen. ‘Beleggers

Beleggers moeten echter wel in gedachten houden dat verkiezingen niet de enige of zelfs de belangrijkste drijfveren zijn van de Amerikaanse aandelenprijzen’, stelt Kelly Bogdanova, portfolio analist bij de bank.  

‘Wij denken dat de marktprestaties meer verband houden met de monetaire beleidsbeslissingen van de Federal Reserve, de eb en vloed van de economie en de daarmee samenhangende ontwikkeling van de bedrijfswinsten dan met de acties van het Witte Huis en het Capitool. Deze factoren zijn momenteel in beweging en daarom denken wij dat de markt de laatste tijd volatiel is.’

Meer gerelateerde artikelen op Investment Officer: