Events

Investment Outlook 2023: glas halfleeg of halfvol?

Investment Outlook 2022

‘Elk nadeel heeft zijn voordeel, zei voetbalprofessor Johan Cruijff ooit. En zo is het ook op de markten. De hoge verliezen op obligaties, als gevolg van de rente-ontwikkeling biedt 60/40 beleggers komende jaren een nieuwe “sweet spot”. Het zal ongetwijfeld één van de thema's zijn van de Investment Outlook 2023, die donderdag 24 november in Amsterdam plaatsvindt. 

Het event, dat Investment Officer jaarlijks organiseert , brengt de beleggingsstrategen van de grootbanken en asset managers bijeen. Zij geven hun visie op het komende jaar en spreken hun prognoses uit voor de asset allocatie en de mogelijke aanpassingen in de klantportefeuilles.

Het middagprogramma wordt afgesloten met het traditionele eindejaarsdebat tussen de topmensen van de investment offices van de vijf grootste banken in Nederland. Dat zijn  Ralph Wessels van ABN Amro, Bob Homan van ING Bank, Gerwin Wijnia van InsingerGilissen,  Mary Pieterse-Bloem van Rabobank en Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

In hun debat, onder leiding van financieel journalist Annette van Soest, wordt gesproken over de asset allocatie en portefeuilleconstructie in aanloop naar 2023.

Voorafgaand aan het slotdebat vinden  break-outs plaats. Daar gaan beleggingsspecialisten van vooraanstaande fondshuizen in op specifieke asset classes, die de pijlers vormen van de asset allocatie. Asset managers die acte de présence geven zijn Invesco, LFDE, Obam, PGIM, State Street SPDR ETF’s en T. Rowe Price. 

De gascrisis uitgelegd 

De Investment Outlook 2023 wordt geopend met een keynote van Roland Kupers. Het voormalig hoofd Shell Global LNG geeft zijn visie op de crisis op de gasmarkt, waarover ING recentelijk zei dat de volle breedte daarvan pas in 2023 duidelijk wordt. Kupers neemt een  gewaagd standpunt in: Nederland kan het Europese gasprobleem oplossen door het gasveld in Groningen drie tot vijf jaar langer open te houden. 

‘Je moet de gaskraan in Groningen volledig openzetten’, aldus Kupers op Radio 1 in juli. ‘Destijds is er een belangenafweging gemaakt, tien jaar geleden. Doordat de omstandigheden zijn veranderd, valt die belangenafweging anders uit. Daarom moeten we dat besluit herzien.’

Ook spreekt Thijs Knaap, hoofdeconoom van APG. Knaap schetst hoe de pensioenbelegger omgaat met de grote economische thema’s van dit moment, zoals de haperende Chinese economie. Ook spreekt hij zijn verwachtingen uit voor de economie in 2023 en de gevolgen daarvan voor de beleggingsresultaten en dekkingsgraden van pensioenfondsen. 

De Investment Outlook is een evenement voor beleggingsprofessionals van financiële dienstverleners zoals banken, zelfstandige vermogensbeheerders, family offices, verzekeraars en pensioenfondsbestuurders.

De bijeenkomst vindt plaats in de Hermitage in Amsterdam op 24 november en start om 13.00 uur. Het event eindigt met een borrel. U kunt zich hier aanmelden