Beleggingstrends

‘Angst voor recessie in VS door rentecurve is onterecht’

Recessie US

Het is zover. De rentecurve van Amerikaanse staatsobligaties is deze week geïnverteerd. De afgelopen 50 jaar volgde op een een inverse rentecurve altijd een recessie na gemiddeld 18 maanden. Maar deze zit keer het anders.  

De rente op tweejaars staatsobligaties in de VS steeg deze week voor het eerst sinds augustus 2019 boven die van de 10-jaars staatsobligaties. Ook krijgen beleggers nu meer rente voor een Amerikaanse staatsobligatie van vijf jaar, dan voor een 30-jaars obligatie.

De licht omgekeerde rentecurve voorspelt vertraging in de economische groei. Dat is iets waar beleggers zich doorgaans ongemakkelijk bij voelen, maar dit keer zijn de omstandigheden anders, stellen specialisten.  

De rentecurve is verstoord

De rentecurve wordt volgens sommige beleggers namelijk verstoord door de massale obligatieaankopen van de Fed, die de rente op langlopende obligaties drukken ten opzichte van de rente op kortlopende obligaties. Volgens Goldman Sachs is het risico op een recessie weliswaar toegenomen, maar een bescheiden omkering van de curve is volgens de bank in een klimaat van hoge inflatie een minder betrouwbare voorspeller.

In de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig waren de omkeringen voorafgaand aan een recessie veel groter, schrijft Goldman Sachs in een rapport.

‘Wij merken dat de nominale curve de neiging heeft gemakkelijker te inverteren in een klimaat van hoge inflatie, en wij zouden tijdens deze cyclus eerdere, of diepere, omkeringen van de curve kunnen zien. In een dergelijk klimaat kan een diepere inversie van de nominale curve nodig zijn om dezelfde kans op een recessie te bereiken als in voorgaande cycli.’

‘Fed veroorzaakt geen recessie’

Volgens Paul Jackson, hoofdeconoom bij de asset managr bij Invesco, is de rentecurve van de VS ‘met zijn vele kronkels en bochten uiterst complex’. Ook hij heeft zijn twijfels bij de voorspellende waarde van de yield-curve in dit klimaat.

‘Ten eerste is de staatsobligatiemarkt in de VS extreem verstoord door de activa-aankopen van de Fed. De TIPS-rendementen zijn negatief en een nominaal rendement van 2,5 procent op 10-jaars obligaties is extreem laag gezien de hoge inflatiecijfers’, stelt hij in een antwoord op vragen van Investment Officer.

‘Ten tweede heeft de aandelenmarkt zich goed hersteld, wat wijst op weinig angst voor een recessie. Bovendien is de Fed nog maar net begonnen met het verhogen van de rente na een periode van zeer ruim beleid. Het is moeilijk voorstelbaar dat de Fed op het punt staat een recessie te veroorzaken.’

Aan de andere kant erkent Jackson dat de wereldeconomie wereldeconomie vertraagt, een proces dat nog wordt verergerd door de ineenstorting van de handel met Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne en de stijging van de grondstofprijzen.

‘De Amerikaanse economie wordt echter minder bedreigd dan de Europese economie door de gevolgen van de oorlog. Ik verwacht minder groei maar geen recessie. Ook betwijfel ik of de Fed zo sterk zal verkrappen als momenteel door de Fed Fund futures wordt gesuggereerd.’

Op dit moment verwacht Jackson nog vier renteverhogingen in de loop van 2022. Dat zou volgens hem in de komende maanden en kwartalen tot een nieuwe versteiling van de rentecurve kunnen leiden.

Marktsentiment komt onder druk te staan

Volgens Hendrik Tuch, hoofd vastrentende waarden bij Aegon Asset Management, is de Fed vooral gefocust op het bestrijden van de hoge inflatie, ondanks de focus van de markt op de 2-10 curve spread.

‘Wat de Fed wel kan doen is de renteverhogingen combineren met een afbouw van haar balans’, stelt Tuch. ‘Daarmee wordt het monetaire beleid sneller verkrapt en kan ook de lange rente nog verder stijgen, waardoor de curve inversie worden uitgesteld.’

‘De Fed heeft al eerder aangegeven dat ze haar balans in de loop van het jaar zal laten krimpen, dus waarschijnlijk krijgen we in de volgende meeting een verhoging van 50 bps en ook een balansverkrapping om de oren. Dat kan de obligatiemarkten verder op de pijnbank leggen en waarschijnlijk ook aandelenbeurzen gaan raken.’

Om het doel van lagere inflatie te bereiken zal de Fed de economie flink moeten verzwakken, stelt Tuch. Het sentiment op financiële markten zal daardoor de komende maanden onder druk komen te staan, maar volgens Tuch staan we hoe dan ook nog ver af van een recessie.

Verband is nog onduidelijk

Er bestaat consensus over de informatie die de curve bevat over toekomstig rentebeleid door centrale banken, die op hun beurt verband houden met de verwachtingen omtrent de toekomstige conjunctuurontwikkelingen.

Dit is echter volgens specialisten een onvolledige berekening omdat de rendementscurve door meer wordt beïnvloed dan alleen de verwachtingen ten aanzien van het monetaire beleid. De rendementscurve weerspiegelt met name ook de marktverwachtingen ten aanzien van diverse risico's, en ook deze worden beïnvloed door de economische resultaten.

Jackson (Invesco): ‘Stijgende korte rente en dalende lange rente zorgen ervoor dat de curve vervlakt en uiteindelijk omkeert. Men zou dus kunnen stellen dat het vooruitzicht van een recessie de omkering van de curve veroorzaakt, in plaats van dat de omkering een recessie uitlokt. Wetenschappelijk onderzoek toont een correlatie aan, geen causaliteit.’

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: