Jeroen Blokland
Column
Marktvisies · Opinie

Grafiek van de week: Walmart’s winstwaarschuwing teken aan de wand

Jeroen Blokland

Detailhandelreus Walmart gaf vorige week wederom een winstwaarschuwing. De onderliggende redenen hiervan wijzen op een vastlopende Amerikaanse economie.

Walmart wees namelijk op een verandering in het bestedingspatroon van de Amerikaanse consument. Als gevolg van de aanhoudende stijging van de voedselprijzen, hebben Amerikanen geen geld meer voor andere aankopen. Om de oplopende voorraden weg te krijgen moet Walmart de prijzen flink verlagen met een lagere winst als gevolg.

Koopkrachtprobleem

Walmart’s winstwaarschuwing is niet alleen van belang vanwege de omvang van het bedrijf. Het vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van alle detailhandelsverkopen in de VS en heeft 2,3 miljoen mensen in dienst, waarvan 1,6 miljoen in Amerika. Het probleem van de oplopende voorraden omdat consumenten hun geld volledig kwijt zijn aan primaire levensbehoeften zoals eten, drinken en hun hypotheek, is wijdverspreid.

Grafiek 1

Tot dusver werd een groot deel van het koopkrachtverlies goedgemaakt door twee trends: een afname van de besparingen en een toename van de hoeveelheid openstaande creditcard-schuld. Het is evident dat beide trends niet oneindig door kunnen gaan. En als het gaat om Amerikaanse huishoudens met lager inkomens, geeft de winstwaarschuwing van Walmart aan dat voor deze groep thans het maximum lijkt bereikt.

Grafiek 2

Lagere inflatie  

Een positief aspect aan de hogere voorraden van retailers, is dat de prijzen omlaag moeten. Echter, het valt te bezien of dit meteen terug te zien is in de inflatiecijfers. Unilever gaf ondanks aan dat het de prijzen stug blijft verhogen om de stijgende kosten te dekken. Voedsel wordt voorlopig dus alleen maar duurder, wat de koopkracht niet ten goede komt.

Bestedingsstop

Nu het vertrouwen van consumenten wereldwijd - inclusief in de VS - volledig door het putje gaan, is de kans op een plotselinge bestedings-stop reëel. Met de afbrokkelende economie zou dit vrijwel direct een recessie betekenen. Iets waar aandelenmarkten niet op geprijsd zijn na de recente rally. Die zijn alleen maar bezig met het einde van de serie renteverhogingen door de Fed. Echter, op de korte termijn komen aandelenbeleggers waarschijnlijk van een koude kermis thuis. 

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt elke donderdag op Investment Officer.