Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: stagflatie terug op de agenda

Jeroen Blokland

Terwijl Europese aandelenbeurzen alvast een flink voorschot nemen op de veronderstelling dat Europa een recessie vermijdt, rieken de jongste macrodata naar stagflatie.

De Eurozone-economie groeide in het afgelopen kwartaal met een schamele 0,1 procent. En als je daar de jumbo-groei van belastingparadijs Ierland afhaalt, kromp de Eurozone-economie. Duitsland verging het nog iets minder goed en ‘verraste’ met een BBP-groei van -0,2 procent.

Stag 1

En dat was nog vóór de publicatie van de detailhandelsverkopen, die in december met maar liefst 5,3 procent onderuit gingen. De grootste daling van de verkopen sinds juli 2021. En dat betekent dat er waarschijnlijk nog een flinke neerwaartse bijstelling van die 0,2 procent BBP-groei zit aan te komen.

Stag 2

De Eurozone Manufacturing PMI steeg in januari naar 48,8. Iets beter dan verwacht, maar nog altijd onder de magische grens van 50. Overigens bevindt de Manufacturing PMI zich daar al zeven maanden op een rij. Tel daar de extreme en door velen onverwachte daling van de energieprijzen bij op en de kans is groot dat we nog even onder die 50 blijven.

De andere poot van stagflatie, inflatie, komt dan juist weer minder hard naar beneden. Na de vele fantasieverhalen over waarom de Spaanse inflatiecijfers – met name de kerninflatie zette krachtig door en steeg naar een problematische 7,5 procent in januari – heb ik zelf maar eens even goed naar die data gekeken. Mijn oordeel is eenduidig, de Spaanse inflatiecijfers wijzen op een onverminderd sterke druk op de prijzen. Voor de liefhebber, je leest die analyse hier terug.

Stag 3

En ook de Eurozone inflatiecijfers geven weinig reden tot juichen. Weliswaar daalde de totaalinflatie harder dan verwacht door wederom die sterke daling van de energieprijzen, maar de kerninflatie kwam niet omlaag. Er lijkt me weinig reden, anders dan uitgaan van een recessie, voor Lagarde en de ECB om van koers te veranderen.

Dat betekent dat de Eurozone in een fase zit van afkoelende en hier en daar al negatieve groei, ‘plakkerige’ inflatie op een nog steeds veel te hoog niveau, en een centrale bank die voorlopig doorgaat met het verhogen van de rente met 0,50 procent per keer. Gelukkig zit dit na de laatste rally allemaal al in de koersen verwerkt. En ook in de verwachtingen van analisten. De verwachte winst-per-aandeel is in voorbije weken met precies 2 procentpunten gedaald. Als u enig cynisme bespeurt, heeft u het niet fout.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.