Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: hoezo zijn de risicopremies weer normaal?

Jeroen Blokland

Recent verscheen er een bericht op mijn Bloomberg-tijdlijn dat kopte: ‘BoE’s Bailey Says Truss Risk Premium on UK Assets is Gone.’ Aangezien ik overwogen ben in sommige UK assets, vroeg ik me af waarop Bailey dit baseert.

Daarom kijk ik naar een aantal beleggingscategorieën die het hardst geraakt werden door de paniekverkopen als gevolg van door toenmalig minister van financiën Kwasi Kwarteng’s mini-budget. Even een opfrisser: dat mini-budget bestond vooral uit belastingverlagingen voor hoge inkomens die niet elders in de begroting werden gecompenseerd.

De grafiek hieronder toont de performance van nominale staatsobligaties uit de VS, het VK, en de Eurozone.
B1

De grafiek toont duidelijk de impact van het mini-budget. Britse staatsobligaties deden het in september/oktober zo’n 10 procent slechter dan hun Amerikaanse en Eurozone collega’s. Maar belangrijker nog: de koersen van Britse staatsobligaties liggen nog altijd fors lager dan vóór de budget saga. Voor Amerikaanse en Europese staatsobligaties is dit niet zo. Dat lijkt toch verdacht veel op een idiosyncratische risicopremie op Britse staatsobligaties.

B2

De volgende grafiek laat de performance zien van inflation-linked bonds, wederom uit de VS, het VK, en de Eurozone. Het patroon is vergelijkbaar met de grafiek daarboven, maar uitgesprokener. Britse inflation-linked bonds zakten in september met 40 procent(!) tegen een daling van 6 procent voor Amerikaanse en Eurozone inflation-linked bonds.

Bovendien staan de koersen nog beduidend lager dan vóór de budget-crisis. Zo’n zes jaar aan rendement zijn vooralsnog ‘verdwenen.’ Wat Bailey waarschijnlijk bedoelde met zijn opmerking is dat de markten weer normaal functioneren. Zijn opmerking dat de Bank of England zonder marktimpact voor GBP 19 miljard aan (hypotheek)obligaties wist te verkopen doet dit ook vermoeden. Maar dat is niet hetzelfde als veronderstellen dat de risicopremie op Britse assets is verdwenen.

Ik concludeer juist het tegenovergestelde. Doe verder met deze informatie wat u wilt.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke donderdag op Investment Officer.