Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: fondsmanager moet risico nog afbouwen

Jeroen Blokland

De meest recente editie van de Bank of America Global Fund Manager Survey toont dat fondsmanagers nog steeds overwogen aandelen zijn terwijl hun verwachtingen omtrent de toekomstige economische groei flink omlaag zijn gekomen.

Sterker nog, onderstaande grafiek laat zien dat fund managers nog nooit zo pessimistisch waren over de groei. Niet gedurende Covid en niet gedurende de Financiële Crisis. De ‘mismatch’ tussen verwachtingen en positionering is extreem.

Chart 1

En hier houdt het niet op. Diezelfde fondsmanagers zien ook zeer grote risico’s voor de stabiliteit op de financiële markten. Historisch gezien gaan extreme zorgen over marktstabiliteit gepaard met significante jaar-op-jaar dalingen van de S&P 500 Index.

Chart 2

Zoals de grafiek hierboven laat zien, is de relatie tussen stabiliteitsrisico’s en de beweging van Amerikaanse aandelenkoersen verre van perfect. Echter, de laatste dagen bevestigen dat als fondsmanagers extreem bezorgd raken, aandelen het niet al te best doen.

TINA

Waarom blijven fondsmanagers ondanks hun negatieve verwachtingen overwogen aandelen? In de eerste plaats is dat lastig te duiden. De volatiliteit op de beurzen is hoog en de correlaties tussen beleggingscategorieën schieten alle kanten op. 

Een andere belangrijke reden is waarschijnlijk dat fund managers, net als veel andere beleggers overigens, geen betere beleggingsopties zien. There is no Alternative, ofwel TINA, dwingt fondsmanagers richting aandelen. 

Maar met de recente stijging van de rente is TINA niet zo vanzelfsprekend meer. Vooral in de Verenigde Staten is de equity risk premium flink gedaald als gevolg van de oplopende rente. Vanuit een waarderingsperspectief zijn Amerikaanse staatsobligaties een stuk aantrekkelijker geworden.

Kip en ei

Positionering/fund flows en aandelenkoersen zijn altijd een beetje een kip-en-ei verhaal. Zijn het de verschuivingen in de portfolios van fondsmanagers die de koersen doen bewegen of passen fondsmanagers hun positionering aan op basis van de ontwikkeling op de beurzen?

In dit extreme geval lijkt het mij evident dat wanneer fondsmanagers alsnog besluiten om hun aandelenposities omlaag te brengen dit de al ingezette daling op de beurzen versterkt. Dit is mijns inziens ook één van de redenen dat de Nasdaq deze week een -4 procent op de borden zette. 

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt iedere donderdag op Investment Officer.