Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: de ECB is om!

Jeroen Blokland

De kogel is door de kerk. Ook de ECB gaat de rente verhogen, nu de inflatie weinig tekenen van afkoeling vertoont. Maar daarmee neemt de kans op een klassieke beleidsfout ook toe.

Een belangrijke reden dat de ECB na lang aarzelen alsnog de rente wil verhogen, is de ‘Supercore’ inflatie. Dat is het inflatieniveau zonder de welbekende volatiele componenten energie en voedsel, maar ook zonder items die worden gedreven door eenmalige prijsaanpassingen, zeer volatiel zijn, en sterk beïnvloed worden door externe macro-economische omstandigheden. Alle items waar de ECB dus geen invloed op heeft.

1

De grafiek hierboven laat zien dat de Supercore inflatie ook in april flink is gestegen terwijl de algemene inflatie gelijk bleef op 7,4 procent. Onderliggend neemt de inflatiedruk dus nog steeds toe. 

Een klassieke fout?

De ECB gaat de rente verhogen in een periode waarin het consumentenvertrouwen al tot een dieptepunt is gezakt vanwege de sterk stijgende prijzen, het ondernemersvertrouwen ook daalt, China nog grotendeels op slot zit, en de afhankelijkheid van Russische energie nog altijd bijzonder groot is. Er is niet heel veel voor nodig om de Eurozone-economie in een recessie te duwen.

1
Hierdoor is de kans dat de ECB een foutje á la 2008 maakt, aanzienlijk. Toen verhoogde de centrale bank nog net even de rente voordat het faillissement van Lehman het financiële systeem aan de rand van de afgrond bracht. Kort daarna moesten alle ECB-registers worden opengetrokken, waaronder een verlaging van de rente tot bijna 0 procent, om de boel bijeen te houden.

Recessie loert

Ik zeg niet dat we een Lehman-achtige situatie krijgen, maar de kans op een recessie moet zeker niet worden onderschat. Een recessie is een pijnlijk maar zeer effectief middel om de inflatie omlaag te krijgen. Bovendien denk ik dat de ECB in geval van een stevige recessie precies zal doen wat de bank in de afgelopen twaalf jaar sinds de financiële crisis heeft gedaan: de rente verlagen voor zover dat überhaupt kan, en weer staatsobligaties opkopen. 

Ook verwacht ik dat de liquiditeitsverslaafde markt zal protesteren onder meer door de Italiaanse bond spread te laten oplopen. Dat zien we nu al gebeuren. Een uitlopende spread betekent minder gunstige financieringscondities, iets waar Lagarde niet blij mee zal zijn.

Die renteverhoging van juli zal er wel komen, maar daarna moet ik het nog zien.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt iedere donderdag op Investment Officer.