Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders Outlook 2024: Private assets in het tijdperk van de 3D-reset

Outlook Private Assets

De afgelopen 18 maanden is de kapitaalstroom naar de private markten drastisch afgenomen. Geopolitieke en economische onrust hebben een einde gemaakt aan een lange periode waarin beleggers nauwelijks strategische aanpassingen hoefden te doen. De rente en de inflatie waren laag, de liquiditeit was overvloedig en onder invloed van de globalisering waren de waardeketens langer geworden. 

 

Dit is echter aan het veranderen. Beleggingsstrategieën die lange tijd succesvol waren, kunnen met tegenwind te kampen krijgen. Volgens Schroders staan we aan de vooravond van het tijdperk van de “3D-reset”. Met de 3D-reset wordt een verschuiving in de marktstructuur bedoeld: de transformatie van het beleggingslandschap onder invloed van decarbonisering, demografische ontwikkelingen en deglobalisering. Ook de technologische vooruitgang speelt daarbij een rol – vooral de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), die nu nog wordt gefinancierd door durfkapitaal. Deze zal ons leven radicaal veranderen. Hieronder wordt elk van deze thema’s besproken: 

 

1. Decarbonisering

Decarbonisering, het verminderen van CO2-uitstoot, zal niet gelijkmatig verlopen, maar biedt decennialang diverse beleggingsmogelijkheden. Een duidelijk voorbeeld is de overgang van verbrandingsmotoren naar elektrische auto's, die onze dagelijkse routines en energieconsumptie aantast. Deze transitie omvat een radicale herziening van energieproductie, -gebruik en -opslag en zal enorme, langdurige investeringen vergen.

Hernieuwbare energie is slechts een aspect; de infrastructuur voor energiedistributie vraagt evenzeer om investeringen om netwerkcongestie te voorkomen. Gebouwen moeten aangepast worden voor energie-efficiëntie. De verschuiving naar een circulair consumptiemodel van hergebruik van grondstoffen is eveneens cruciaal.

 

Belangrijkste beleggingskansen die verband houden met decarbonisering

Beleggingskansen liggen in infrastructuur, zowel aandelen als leningen, vanwege hun directe link met decarbonisatie. Hernieuwbare energie-activa bieden stabiele, inflatie-gekoppelde inkomsten door contracten en regulering. Technologieën zoals waterstof, batterijen en laadpalen zijn belangrijk voor CO2-beperking in transport en industrie. Andere kansen liggen in digitalisering en aanverwante infrastructuur. Vastgoedinvesteringen moeten voldoen aan duurzaamheidseisen, wat kansen creëert voor kapitaalinjecties in duurzame gebouwen, vooral met strengere bankkapitaaleisen die private financieringsalternatieven aantrekkelijker maken.

 

Decarbonisering biedt beleggers een breed scala aan mogelijkheden, van hernieuwbare energie tot technologische innovaties en duurzame vastgoedontwikkelingen, en zal een langetermijnimpact hebben op beleggingsstrategieën wereldwijd.

 

2. Demografie

Wereldwijd gezien zijn er grote verschillen in demografische trends en de verwachte effecten daarvan op de beleggingskansen. In sommige opkomende economieën – met name India – groeit de bevolking en zullen de jongere generaties de komende 20 jaar bijdragen aan een robuuste economische groei. De gunstige leeftijdsopbouw van India, gecombineerd met een opkomende middenklasse, zal de binnenlandse consumptie en groei de komende tien jaar een flinke zet geven. 

 

Dit staat in sterk contrast met de vergrijzing in de meeste andere grote landen, waar de geboortecijfers dalen en de levensverwachting stijgt, wat tot een topzware leeftijdspiramide leidt. Het gevolg kan zijn dat de beroepsbevolking, en dus de economische productie, krimpt. Tegelijkertijd wordt verwacht dat kunstmatige intelligentie de productiviteit binnen afzienbare tijd fors zal verhogen, wat het effect van de topzware leeftijdsopbouw kan beperken. 

 

Belangrijkste beleggingskansen die verband houden met demografische trends

Om in te spelen op de snel veranderende bevolkingsopbouw zijn verschillende typen woonvormen nodig die aansluiten bij de behoeften van mensen in verschillende fasen van hun leven. In de ontwikkelde markten zorgt de vergrijzing voor een hogere vraag naar ouderenhuisvesting en verzorgingshuizen die de nodige voorzieningen en faciliteiten bieden. Bij de jongere generaties blijft er in bepaalde steden een aanhoudende vraag naar studentenhuisvesting. Daarnaast is er een breed onderaanbod aan huurwoningen in het betaalbare en middensegment, vooral in Europa.

 

3. Deglobalisering

Door de corona-pandemie en de recente toename van de geopolitieke spanningen is de veerkracht en zekerheid van de toeleveringsketen een acuut knelpunt geworden. In sommige sleutelsectoren – vooral halfgeleiders – heeft dit geleid tot “nearshoring”-initiatieven om de productie dichter bij huis te halen. Deze trend zal doorzetten nu de wereld steeds meer “multipolair” wordt. 

 

In termen van zijn aandeel in het wereldwijde bbp is de VS al 50 jaar 's werelds grootste economie, maar het wordt nauw op de hielen gezeten door China. We verwachten dat ook India zal doorstoten en een economische grootmacht zal worden. Het is inmiddels de vijfde grootste economie van de wereld en zal in 2030 waarschijnlijk op de derde plaats staan. 

 

Belangrijkste beleggingskansen in verband met deglobalisering

De Indiase private equity markt wordt snel volwassen en telt steeds meer lokale fondsenmanagers. Indiase start-ups grijpen de digitale revolutie in hun land aan om hele bedrijfstakken te transformeren, waarbij de consumentensector, financiële dienstverlening en IT vooroplopen. Ook niet-technische bedrijven kunnen de vruchten plukken van de opmars van e-commerce, een groeiende middenklasse en de diversificatie van de leveringsketens

 

Vastgoedfinanciering. Reshoring, friend-shoring en near-shoring vragen om overheidsinvesteringen voor de bouw van nieuwe fabrieken en faciliteiten. De CHIPS Act in de VS is hier een goed voorbeeld van. Deze schept behoefte aan voorzieningen zoals industriële bedrijfspanden. Aangezien leningen minder gemakkelijk verkrijgbaar zijn, vooral voor commercieel vastgoed, ontstaan hierdoor gunstige fundamentele voorwaarden voor de private sector. Bovendien kan de deglobalisering inflatieverhogend werken, wat de hogere rentes van variabele leningen, naast de inflatiebescherming die vastgoed kan bieden, aantrekkelijk maakt.

 

4. Technologie

Kunstmatige intelligentie heeft de conceptuele fase achter de rug en vindt nu allerlei waardevolle praktische toepassingen, van medische diagnostiek tot fraudepreventie en data-analyse. Hiermee staan we aan de vooravond van de vijfde industriële revolutie. Deze onderscheidt zich door de manier waarop machines worden gebruikt en het tempo van de technologische vooruitgang. Waar de eerste vier technologische revoluties werden gekenmerkt door machines die mensen hielpen bij "fysieke" arbeid, is de AI-geleide vijfde golf de eerste keer dat machines mensen kunnen helpen bij “cognitieve” taken. 

 

Belangrijkste beleggingskansen in verband met technologie

De nieuwste grensverleggende technologie die de AI-golf voortstuwt, is “generatieve AI”. Bedrijven als OpenAI en Cohere ontwikkelen hiervoor de basistechnologie, maar allerlei andere start-ups en meer volwassen bedrijven bouwen voort op wat die basistechnologie kan. Dit is nu nog het terrein van durfkapitaal en groeikapitaal, maar zal op den duur vanuit private equity oogpunt ook een thema worden voor beleggingen in meer volwassen bedrijven en buy-outs die kunstmatige intelligentie gaan gebruiken hun ondernemingsmodel te veranderen of verbeteren. 

 

De grote behoefte aan dataverwerkingscapaciteit geeft ook de vraag naar datacenters een boost, waardoor in dat segment kansen kunnen ontstaan. Bovendien is er voor die enorme rekencapaciteit heel veel energie nodig, wat weer kansen schept voor infrastructuurinvesteringen, vooral in hernieuwbare energie. 

 

Vertraging in de private markten

Hoewel de langetermijntrends voor de private markten gunstig zijn, zien we de kapitaalinstroom, beleggingsactiviteit en voor sommige strategieën de waarderingen momenteel afzwakken. Doorgaan met wat in het verleden goed werkte, is misschien niet verstandig. Beleggers zullen hun strategieën en beleggingen tegen het licht moeten houden om te beoordelen of ze geschikt zijn voor de nieuwe wereld waar we op afstevenen.

Kortom, het is tijd om naar de toekomst te kijken en goed na te denken. De 3D-reset, de AI-revolutie, de vertraging in de private markten en de hogere rentes markeren het begin van een nieuw tijdperk voor beleggen in private assets. Door zich op de lange termijn te richten, hun portefeuilles te spreiden en bestaande strategieën te heroverwegen kunnen beleggers dit nieuwe tijdperk succesvol tegemoet gaan.

 

Lees meer in het artikel Outlook 2024: Private assets in het tijdperk van de 3D-reset van Schroders.

 

Lees ook de volgende Private Assets Investment Outlooks 2024 van Schroders: