Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders: Alternatieven voor cash, beleggen op een hoogtepunt?

Schroders: Alternatieven voor cash, beleggen op een hoogtepunt?

Hoe de inflatie zich verder ontwikkelt, is onduidelijk, of en wanneer de rente verlaagd wordt, is onzeker en dan staan de markten ook nog eens op een historisch hoogtepunt. Hoe moeten beleggers daarmee omgaan? Twee experts van Schroders, Alex Funk en Tamara Jameson, laten hun licht over de situatie schijnen in een podcast.

 

“Een van de conclusies van ons onderzoek naar de ‘3D-reset’ is dat we meer volatiliteit verwachten,” zegt Tara Jameson, analist multi-assetbeleggen bij Schroders. “De ‘3D-reset’ verwijst naar de drie grote structurele krachten die de komende tijd de inflatoire druk opvoeren: demografie, deglobalisering en decarbonisering. Die wakkeren de inflatie aan, die per saldo niet noodzakelijkerwijs hoger uitvalt, maar wel cycli zal kennen. De centrale banken staan momenteel voor een bijzonder moeilijke opdracht. Zij hebben de inflatie sterk moeten terugdringen en hebben nog een hele weg te gaan. Momenteel gaan de markten ervan uit dat de centrale banken erin zullen slagen de economie een zachte landing te laten maken. Het kan echter ook helemaal anders lopen en het risico op een harde landing blijft aanwezig.”

 

“De risico’s zijn zo goed als onzichtbaar, tot ze plots opduiken,” zegt Alex Funk, Chief Investment Officer bij Schroder Investment Solutions. “Dat zagen we al enigszins bij Silicon Valley Bank en ook de laatste tijd zit er wat meer spanning in de banksector. Beleggers reageren extreem sterk op de inflatiecijfers en de verwachtingen van de Fed, en dat komt tot uiting in gevoeligere segmenten van de markt. Op de obligatiemarkt beginnen we al wat te wennen aan schommelingen van tien basispunten in de Amerikaanse rentecurve. Die wijzen op volatiliteit.”

 

In de koersen zit momenteel 82% kans op een renteverlaging met een kwartpunt tegen juni verrekend. Dat kan natuurlijk nog veranderen, maar wat zal er gebeuren wanneer de Fed de rente begint te verlagen? Alex Funk: “Gemiddeld genomen leveren aandelen gemeten vanaf de eerste renteverlaging door de Fed een rendement op van ongeveer 11% boven de inflatie. Dat is behoorlijk. We zien tegenwoordig dat beleggers die positieve verwachting beginnen in te prijzen.”

 

Aandelen, obligaties of cash?

Zijn aandelen, met name Amerikaanse, de enige manier om de inflatie te trotseren, of zijn er nog andere alternatieven voor cash? “Aandelen zijn een uitstekende belegging voor wie op de lange termijn de inflatie wil verslaan,” aldus Tara Jameson. “Ze zijn een van de beste manieren om een rendement te genereren dat de inflatie overtreft. Dat wil daarom nog niet zeggen dat je permanent alles wilt inzetten op aandelen. Het is altijd aan te raden om een gevarieerde mix van verschillende beleggingscategorieën aan te houden, want die hebben elk hun eigen voordelen. Een van de positieve gevolgen van de sterke stijging van de rente van de laatste tijd is dat er nu een behoorlijk rendement te verdienen is met obligaties. Die kunnen opnieuw een rendementsbron in een portefeuille worden, terwijl ze tot voor kort eigenlijk alleen nut hadden als diversificatie, want ze brachten niet echt iets op. 

 

Het afgelopen jaar hebben bedrijfsobligaties het bijvoorbeeld erg goed gedaan. De extra rente die je krijgt in ruil voor het kredietrisico van een bedrijf is echt heel sterk afgenomen. Momenteel hebben wij een voorkeur voor aandelen boven andere beleggingscategorieën, zoals bedrijfsobligaties. Dat kan uiteraard veranderen, afhankelijk van de koersontwikkelingen.”

 

“Ook voor aandelenbeleggingen moet je doordacht te werk gaan,” zegt Alex Funk. “De zogeheten ‘Magnificent Seven’ presteren als nooit tevoren. Zij hebben zo goed als geen schulden, genereren sterke kasstromen en bieden producten en diensten aan waarmee het heel moeilijk concurreren is. Door hun investeringen in AI geeft het enthousiasme rond die technologie extra wind in hun zeilen. 

 

Het is belangrijk om te beseffen dat ook andere delen van de markt en de wereld daarvan kunnen profiteren naarmate het thema breder doorbreekt en op termijn kunnen herstellen van de ietwat bedrukte stemming van de afgelopen tijd. Je moet niet alleen tussen beleggingscategorieën, maar ook binnen de categorie zelf oog hebben voor diversificatie.”

 

Is cash afgeschreven voor beleggers nu de rentepiek bereikt lijkt en er mogelijk een daling komt? 

“Ik zou cash niet afschrijven,” zegt Tara Jameson. “Het is altijd een optie als beleggingscategorie. Ik denk echter wel dat obligaties interessanter worden. Hét grote verschil tussen staatsobligaties en cash is dat staatsobligaties een negatieve correlatie met aandelen kunnen vertonen als er zware risicoaversie opsteekt. Het is al eerder gebeurd dat aandelen terugvielen en obligaties in de portefeuille voor een positief rendement zorgden. Dat potentieel heeft cash niet.”

 

Luister ook naar Podcast: Life after cash and investing at all time highs.