Dit artikel wordt u aangeboden door Goldman Sachs Asset Management.

Goldman Sachs zet in op meer bestuursdiversiteit

Wat betreft verbetering van de corporate governance kijkt Goldman Sachs Asset Management sinds 2019 met name naar bestuursdiversiteit.

Daarnaast is openbaarmaking van klimaatdata belangrijk. ‘Wij geloven dat de kans op outperformance groter is naarmate een bestuur diverser wordt. Dat is een sterke convictie’, vertelt Catherine Winner, hoofd Stewardship bij de Amerikaanse vermogensbeheerder.

“Goede coporate governance leidt veelal tot superieure beleggingsresultaten. Dat kunnen we niet negeren”

Hoe belangrijk is het dat beleggers zich richten op stewardship (rentmeesterschap). Wat is de winst?
Catherine Winner: “Ons belangrijkste doel is om de vele bedrijven, die wij in onze portefeuilles hebben, positief te veranderen. Dat is in het belang van alle klanten die ons hun kapitaal hebben toevertrouwd. Lange termijn waardegroei en de verduurzaming van de economie staan in ons stewardshipbeleid centraal. De belangrijkste thema’s van het stewardship-programma zijn bestuurdersdiversiteit en de energietransitie. De doelstellingen, die wij als een actieve aandeelhouder gesteld hebben, willen we bereiken door onze visie tijdens aandeelhoudersvergadering kenbaar te maken, door constructief met bedrijven de dialoog aan te gaan, maar ook door de specifieke kennis die wij hebben over te dragen.”

Goldman Sachs Asset Management loopt nogal wat aandeelhoudersvergaderingen af?
“Dat kun je wel zeggen. Wij hebben alleen in het afgelopen jaar al 99.000 keer onze stem tijdens 9600 vergaderingen uitgebracht. Dat was overigens minder vaak dan in het jaar daarvoor, maar dat was natuurlijk het gevolg van corona. In de helft van de gevallen werd minstens een voorstel van het bestuur afgewezen. Ons stemgedrag volgt een duidelijk beleid en is geheel transparant. Iedereen kan inzien welk beleid we volgen. Het is wel een proces in ontwikkeling. Doelen worden voortdurend aangescherpt.”

Engagement vindt met minder bedrijven plaats?
“Dat klopt. Dan spreek je over gesprekken met honderden bedrijven. Dat is op basis van thema’s die wij belangrijk vinden, zoals de energietransitie en het belang van inclusieve groei. Dat zijn constructieve gesprekken. Wij willen echt met de bedrijven in onze portefeuilles samenwerken, zodat zij zich verder verbeteren. Neem de strijd tegen klimaatverandering. Dat heeft voor ons topprioriteit. Wij hebben een engagement raamwerk ontwikkeld om het verstrekken van informatie te stimuleren. Ons Stewardship Team heeft samengewerkt met alle beleggingsteams binnen Goldman Sachs Asset Management om bedrijven te identificeren die niet voldoende gegevens publiceren over hun uitstoot. Wij zullen deze bedrijven daarop aanspreken, met het doel meer transparantie te krijgen over de uitstoot. Voor onze beleggingsteams is die informatie onontbeerlijk om de juiste beslissingen te kunnen nemen.”

Wat als er niet wordt geluisterd?
“Als we na meerdere aansporingen geen verbetering zien, dan kunnen we gebruikmaken van andere beschikbare instrumenten, zoals stemmen tijdens aandeelhoudersvergaderingen, om ons standpunt over het voetlicht te brengen. Het escalatieproces is van geval tot geval verschillend. Bij een Amerikaanse vastgoedonderneming maakten wij ons aanzienlijke zorgen over het bestuur. Toen het bedrijf niet adequaat op onze zorgen inging, hebben we op de jaarvergadering tegen het voltallige bestuur gestemd. Onlangs heeft het bedrijf ons laten weten dat het een aantal van de door ons gevraagde veranderingen heeft doorgevoerd, zoals de toevoeging van een CEO aan het bestuur.”

Uitsluiten is er niet bij?
“Voor sommige van onze portefeuilles geldt dat zeker, maar het is geen algemeen beleid van Goldman Sachs Asset Management. Wij geloven dat engagement en stemmen krachtigere instrumenten zijn om verbetering te krijgen.”

Heeft de beleggingsindustrie de primaire verantwoordelijkheid om van de wereld een betere plek te maken, of is opdracht één om het toevertrouwde kapitaal van klanten zo goed mogelijk te beheren?
“Het een staat niet los van het andere. Goede coporate governance leidt veelal tot superieure beleggingsresultaten. Dat kunnen we niet negeren.”

Waar gaat de meeste aandacht van Goldman Sachs Asset Management momenteel naar uit?
“In de laatste drie jaar werken we met een heel duidelijk doel: meer diversiteit in de raden van bestuur. Diverse besturen leveren aandeelhouders meer rendement op dan besturen die enkel uit witte mannen bestaan. Wij geloven dat de kans op outperformance groter is naarmate een bestuur diverser wordt. Dat is een sterke convictie. In 2019 hebben wij 214 keer tegen een Amerikaans bedrijf gestemd, dat geen enkele vrouw in het bestuur had. Een jaar later breidde ons aandachtsgebied zich uit naar de rest van de wereld. 780 bedrijven zonder een vrouw in het bestuur konden rekenen op een negatieve stem. Dit jaar zijn we nog een stap verder gegaan. Inmiddels eisen wij van Amerikaanse bedrijven dat zij niet één maar twee bestuurders hebben benoemd, die de bestuursdiversiteit versterken. Een bestuur moet niet alleen een vrouw kennen, maar ook een persoon met een afwijkende seksuele orientatie,  raciale achtergrond, of geslacht.”

Wat hebben de inspanningen tot nu toe opgeleverd?
“In de VS heeft 57% van de bedrijven, die wij door ons negatieve stemgedrag hebben opgeroepen werk te maken van bestuursdiversiteit, daar inmiddels gehoor aan gegeven door een vrouw in het bestuur op te nemen. Buiten de VS ligt de succesratio op 32%.”

Zijn er duidelijke sectorverschillen waarneembaar als het om de mate van bestuursdiversiteit gaat?
“De sectorverschillen zijn niet zo groot, het is meer een regionaal verhaal. In elke regio is er ruimte voor groei, maar zeker in Azië is meer bestuursdiversiteit een hele uitdaging. In Japan werken we samen met andere stakeholders om meer vrouwen in besturen, maar ook op de werkvloer te krijgen. Vooral dat laatste is belangrijk, want bestuursdiversiteit begint onderaan de bedrijfsladder.”

Goldman Sachs Asset Management is een instelling om serieus te nemen.
“Met een beheerd vermogen van 1,8 biljoen dollar eind 2020 is dat zeker het geval. Daarbij nemen we onze rol van actief aandeelhouder serieus. Wij stemmen op basis van 330 miljard dollar aan aandelenbeleggingen in 71 markten wereldwijd.”

Goldman Sachs Asset Management is natuurlijk niet het enige beleggingshuis met een focus op stewardship. Wat onderscheidt jullie van de anderen?
“Wij kunnen gebruik maken van de breedte van de gehele Goldman Sachs-organisatie om onze stewardshipactiviteiten kracht bij te zetten. Wat diversiteit betreft wordt door Goldman Sachs ingezet op inclusieve groei. Het stemgedrag van Goldman Sachs Asset Management op aandeelhoudersvergaderingen wordt aangevuld met het werk van de Investment Banking Division, die sinds 2021 alleen meewerkt aan beursintroducties van bedrijven in de V.S. en Europa met tenminste twee diverse bestuursleden.”

Wat zijn uw persoonlijke doelen, die u in uw functie van global head of stewardship van Goldman Sachs Asset Management wil bereiken? Wanneer heeft u het goed gedaan?
“Ik voel me trots als er vooruitgang wordt geboekt. Het zou mooi zijn als er een moment komt dat ik bedrijven niet langer hoef aan te spreken op genderdiversiteit.”