Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS AM: Rating Europese supermarkten onder druk

In 2022 zal het aantal wanbetalingen in het high yield segment van ontwikkelde markten historisch laag liggen.

De trend voor dit jaar wordt dan ook de opwaardering van emittenten van high yield naar investment grade, zeggen de experts van UBS Asset Management in hun jaarlijkse onderzoek ‘2022 Default Study – A story of opposites’. Toch is het gevaar voor zogenaamde fallen angels, bedrijven die hun investment grade rating (of hoger) zijn kwijtgeraakt, in bepaalde sectoren en in opkomende markten niet helemaal geweken.

Met een wanbetalingspercentage van minder dan 1% zijn de vooruitzichten voor Europese high yield het beste, gevolgd door Amerikaanse (minder dan 2%). “Voor de ontwikkelde markten geldt een trendbreuk met het covidjaar 2020 toen vooral in de auto-, energie- en TMT-sectoren veel fallen angels te betreuren waren. Het toenemend aantal rijzende sterren - obligaties waarvan de rating wordt verhoogd - bood in 2021 echter weer een sprankje hoop. Dit betekent dat we aan het begin staan van een sterke upgradecyclus en een gunstige rijzende sterren/fallen angels ratio.”

De redenen voor dit optimisme zijn volgens de experts kostenbesparingen en een beter balansbeheer, stijgende consumentenuitgaven, weinig behoefte aan extra kapitaal en het herstel van de grondstofprijzen.

Ondanks deze positieve vooruitzichten, waarschuwen de experts in bepaalde sectoren voor een verslechtering van de verhouding tussen rijzende sterren en fallen angels. “Denk bijvoorbeeld aan Europese supermarktketens die nu een investment grade-rating hebben. De concurrentie neemt toe en dat drukt op de marges, evenals de stijgende inflatie. Ook in de nutssector zullen emittenten die nu een stevige A-rating hebben, kunnen afdalen naar de -BBB omdat ze maatregelen treffen die vooral gunstig zijn voor aandeelhouders om zo hun onberispelijke reputatie hoog te houden.”

De experts verwachten in Azië (ex-Japan) met 15% het hoogste aantal wanbetalingen, vooral als gevolg van de vastgoedcrisis in China (verwacht wanbetalingspercentage van 28%), maar de meesten ervan zijn al door de markten ingeprijsd. Voor bedrijfsobligaties uit opkomende markten wordt het wanbetalingspercentage op zo’n 3% geschat, en dat percentage was nog nooit eerder zo laag. De financiële sector kent hier waarschijnlijk de meeste fallen angels, mede door de crisis in Turkije.

Hier vindt u de volledige ‘2022 Default Study – A story of opposites’ van UBS Asset Management.