Dit artikel wordt u aangeboden door T. Rowe Price.

De uitdagingen op weg naar de klimaatdoelstelling net zero

Fields at sunset

Veel partijen, waaronder federale en regionale overheden, bedrijven, universiteiten en beleggers, stellen zich tot doel om de uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te brengen, nu de wereld klimaatverandering wil aanpakken. De focus op net zero kwam in 2021 in een stroomversnelling, en was een van de belangrijkste doelen van COP26, de conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering in 2021.

“Zelfs als de regeringen hun doelstellingen slechts gedeeltelijk halen, zal dit de sector en de macro-economische trends sterk ontwrichten”, stelt Maria Drew, hoofd research verantwoord beleggen bij T. Rowe Price. Om aan de behoeften van cliënten te helpen voldoen heeft T. Rowe Price zich aangesloten bij het Net Zero Asset Managers-initiatief. Drew: “We zetten ons in voor de ontwikkeling van beleggingsproducten met net zero doelstellingen.”

Een aanhoudende uitdaging voor beleggers is de beschikbaarheid van goede data van bedrijven over hun klimaatbeleid en -doelen. Dit is verbeterd ten opzichte van een jaar geleden doordat meer bedrijven ervoor kiezen om verslag uit te brengen. Het gebrek aan standaardisatie is echter nog steeds een probleem.

Beleggers moeten er wel voor waken dat ze klimaatverandering niet in één enkele factor proberen te vangen, zoals bijvoorbeeld de bekende CO2-voetafdruk. Dit biedt enkel een 'point in time' analyse en mist belangrijke zaken, zoals het historische en toekomstige traject van emissies en de bijdrage van een bedrijf aan klimaatoplossingen. Een kortzichtige kijk op de CO2-voetafdruk kan ertoe leiden dat een belegger alleen in de huidige bedrijven met een lage uitstoot investeert, waarmee de noodzaak om verdere reducties in de reële economie te behalen, wordt genegeerd.

Lees meer (Engels)