Factor investing: Multifactorbeleggen in bedrijfsobligaties

Factor investing: Multifactorbeleggen in bedrijfsobligaties

Het beleggen op basis van meerdere factoren in bedrijfsobligaties is het thema van een online kennissessie, die Fondsnieuws en Investment Officer op 6 oktober zullen organiseren.

De creatie van een multifactorstrategie voor bedrijfsobligaties is minder eenvoudig als voor aandelen, waar factorbeleggen al meer ingeburgerd is. Bij credits zijn meerdere variabelen in het spel en is de werking van factoren minder wetenschappelijk onderzocht. Het academisch onderzoek dat er is, laat echter zien dat factoren rendementen op lange termijn significant kunnen beïnvloeden.

Steeds vaker scheidt het minen, analyseren en combineren van gigantische hoeveelheden ruwe data in een vroegtijdig stadium de winnaars van de verliezers op de beurs. Wachten op bedrijfsresultaten wordt voor beleggers daarmee steeds meer een synoniem voor achter de feiten aanlopen. 

Slimme techbedrijven duiken in de berg data om eerder dan de markt te weten hoe het een bedrijf vergaat. Is het dataminen daarmee de nieuwe factor in het factorbeleggen? Justin Zhen, recent te zien in de VPRO Tegenlicht documentaire Handel in voorkennis, smeedt met zijn bedrijf Thinknum alternatieve data om tot alpha voor Wall Street. In zijn keynote legt hij uit hoe datamining kan leiden tot nieuwe richtingen in het factorbeleggen.  


De specialisten van BNP Paribas Asset Management en Fidelity leggen in deze sessie uit hoe zij multifactormodellen gebruiken voor hun creditportefeuilles, inclusief ESG, al is dat geen factor in strikt wetenschappelijke zin. 


‘Wij beleggen louter op basis van de factoren die het rendement bepalen.’ Dat stelt Charles Cresteil, Investment Specialist bij BNP Paribas Asset Management. Voor het modelmatig bouwen van de modelportefeuille gebruikt hij de factoren kwaliteit, waarde, de rente afgezet tegenover het risico en momentum.


Portfoliomanager en portfolio-engineer Systematic Income Ilia Chelomianski van Fidelity International omschrijft bedrijfsobligaties als ‘the final frontier van het multifactorbeleggen.’ Hij maakt onder meer gebruik van ESG-factoren. De E en de S van ESG hebben namelijk een voorspellende waarde voor het kredietrisico.

Marije Groen zal de online kennissessie modereren.

 

In samenwerking met: